Nagyvilág

Magyar zsoldosok akarták lelőni a bolíviai elnököt?

Evo Morales bolíviai elnök bejelentette csütörtökön, hogy külföldi - köztük magyar - zsoldosok merényletet terveztek ellene. A biztonsági erők ezt meghiúsították, és közben három embert lelőttek, kettőt letartóztattak.

A venezuelai Cumaná városban – egy latin-amerikai gazdasági csúcs alkalmából – tartózkodó Evo Morales arról számolt be újságíróknak, hogy még előző nap utasítást adott az összeesküvők letartóztatására, amely csütörtökön meg is történt: Santa Cruz bolíviai város egyik szállodájában félórás tűzharcban három embert lelőttek, kettőt pedig elfogtak.

Magyar a merénylők között?

La Pazban Hugo Escóbar bolíviai rendőrfőnök ugyanakkor azt közölte, hogy a halottak külföldi állampolgárok, gyaníthatóan magyarok, és egy bolíviai társuk is van. Az akció során robbanóanyagot, nagy kaliberű fegyvereket és az elnöki gépkocsikonvoj követésére készített terveket foglaltak le. A letartóztatottakat La Pazba szállítják repülőgépen.

A bolíviai konzuli ügyekkel is megbízott Király Zsolt Buenos Aires-i konzul elmondása szerint az argentínai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a bolíviai hatóságokkal, amelyek péntekre ígértek hivatalos tájékoztatást a külképviseletnek. A magyar nagykövetség továbbítja majd a La Pazból kapott információkat a budapesti Külügyminisztériumnak; ezt követően a tárca tud felvilágosítással szolgálni a sajtónak.

Jobboldali merénylet

A La Razón bolíviai napilap úgy tudja, hogy a két letartóztatott is magyar. Az akciót helyi idő szerint csütörtökön hajnali ötkor indította egy a fővárosból átvezényelt különleges rendőri alakulat. Később egy másik helyszínen is találtak a csoporthoz tartozó fegyvereket. Az ABI bolíviai hírügynökség is úgy értesült, hogy a lelőtt merénylők közül kettő magyar és egy bolíviai.

Az összeesküvés hátteréről Morales elnök konkrétumokat nem mondott, de általában véve a bolíviai jobboldalt emlegette, mint politikai felelőst. Szerinte az összeesküvők őt, valamint az alelnököt és az egyik minisztert akarták meggyilkolni. A Prensa Latina kubai hírügynökség szerint a rendőri akciót a Las Americas szállodában hajtották végre, és közben egy robbanás is történt. A hírügynökség ugyanakkor úgy értesült, hogy a halottak mindegyike és két letartóztatott is magyar, s egy bolíviait is elfogtak.

Több sejt is lehet

Álvaro García Linera bolíviai alelnök – akit a bejelentések szerint ugyancsak célpontul választottak a merénylők – La Pazban csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a megtalált fegyverek mennyiségéből és típusából a rendőrség arra következtet: lehetnek más terroristasejtek is a most felszámolt csoporton kívül Bolíviában. A dokumentumok arra utalnak, hogy a merénylők szélsőjobboldali-fasiszta kapcsolatokkal rendelkeztek.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentésében kitért arra, hogy külföldiek is vannak az áldozatok és letartóztatottak között, de nemzetiségük egyelőre nem teljesen tisztázott: a nap folyamán magyarokról, horvátokról, egy írről és egy románról tett említést a latin-amerikai média a bolíviai összeesküvők mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik