Nagyvilág

Konzuli védelmet kap Tóásó

A bolíviai elnök ellen tervezett merénylettel összefüggésben őrizetbe vett Tóásó Elődnek magyar útlevele van, így férfi magyar állampolgárként számíthat a konzuli szolgálat segítségére.

Tóásó Elődöt már kihallgatták, a kihallgatáson jelen volt frissen felfogadott védőügyvédje és a bolíviai tiszteletbeli magyar konzul is – közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel követi a fejleményeket, s ha akár az őrizetbe vett férfinak, akár a bolíviai hatóságoknak kérésük, kérdésük van, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően jár el.

Korábban a külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy ha van magyar állampolgár az elfogottak között, akkor jár neki a konzuli védelem, ebben az esetben a bolíviai tiszteletbeli magyar konzul segíthet. A gyakorlat szerint a konzul meglátogatja a fogvatartottat a börtönben, felméri a helyzetét, elmondja neki, hogy mi vár rá, valamint javasolhatja, hogy fogadjon helyi ügyvédet.

A bolíviai rendőrfőnök csütörtökön jelentette be, hogy két magyart és egy bolíviait lelőttek az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben. A bolíviai El Deber hírügynökség internetes oldalának pénteki információi szerint a rendőrök a Santa Cruz-i Las Américas szállodában végrehajtott művelet során lőtték le Eduardo Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert. A csütörtökön hajnalban lezajlott akció során őrizetbe vették Mario Tadicot és Tóásó Elődöt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik