Nagyvilág

Moszkva provokációnak tekinti a NATO-hadgyakorlatot

Oroszország provokációnak tekinti a NATO májusra tervezett grúziai hadgyakorlatát, szerinte az hátráltatja a szövetség és Moszkva kapcsolatainak újjáépítését - közölte csütörtökön Oroszország NATO-nagykövete.

Dmitrij Rogozin a brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva „abszurdnak és provokatívnak” nevezte a tervet, és elmondta: kérte a NATO főtitkárát, hogy halasszák el a hadgyakorlatot, vagy pedig töröljék a szövetség programjából.

Oroszország katonákat állomásoztat a két szakadár grúziai régió, a tavaly augusztusi háború után magát egyoldalúan függetlennek kikiáltó Dél-Oszétia és Abházia területén. A NATO az akkori orosz beavatkozás miatt megszakította kapcsolatait Moszkvával, de a két fél az idén megállapodott abban, hogy teljesen újjáépítik ezeket a kapcsolatokat.

A NATO szerdán jelentette be, hogy csaknem 1300 katona és 19 – köztük több NATO-n kívüli – ország részvételével május 6-án kezdődik két hadgyakorlat, és június 1-jéig tart. A műveleteket a Tbiliszitől 20 kilométerre keletre fekvő Vaziani melletti katonai támaszponton tartják meg. A résztvevők a NATO-tagállamok és a partnerországok közti együttműködést fogják gyakorolni egy fiktív ENSZ-felhatalmazáson alapuló képzeletbeli bevetés, illetve az azt követő békefenntartás során. A NATO közlése szerint a grúziai hadgyakorlatok tervezése 2008 elején kezdődött, tehát még jóval azelőtt, hogy az orosz csapatok tavaly augusztusban behatoltak volna Grúzia területére.

Rogozin elmondta: a NATO-orosz kapcsolatok helyreállítására vonatkozó megállapodás megkötésekor a szövetség ugyan nem tett írásbeli ígéretet arra, hogy nem tart hadgyakorlatot Oroszország határai közelében, de ebben „nyilvánvalóan” egyetértettek. Visszautasította azt az érvet, hogy a gyakorlat tervezését már régen elkezdték. Mint mondta, a háború vis maiornak minősül ilyen esetben, nem szabad hadgyakorlatot rendezni egy olyan országban, amelyben nemrég fejeződött be fegyveres konfliktus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik