Nagyvilág

Toboroznak az „amerikai terroristák”

A szélsőjobboldal fellendülésének veszélyére figyelmeztetett az amerikai belbiztonsági minisztérium. A tárcának egyelőre nincs értesülése arról, hogy „amerikai terroristák" erőszakos cselekményeket készítenének elő.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a jobboldali szélsőségesek újabb tagokat toborozhatnak, rájátszva a lakosságnak „néhány új kérdéssel kapcsolatos félelmeire”. Az amerikai gazdaság lassulása és az első afroamerikai elnök, Barack Obama megválasztása alkalmas lehet arra, hogy a szélsőjobb „radikalizálódjon és tagokat toborozzon”.

A jelentés a helyzetet a 90-es évekhez hasonlítja, amikor a gazdasági visszaesés nyomán felbukkantak a jobboldali szélsőségesek. A dokumentum utalt a Timothy McVeigh szélsőjobboldali aktivista által 1995 áprilisában Oklahoma Cityben elkövetett (168 halálos áldozatot követelő) robbantásos merényletre.

Az elemzés szerzői azonban azt is megjegyezték, hogy a fajgyűlölő fehér csoportok erőszakos megnyilvánulásai idén javarészt megmaradtak a retorika szintjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik