Nagyvilág

A partokhoz vitték az elrabolt hajókat

Észak-Szomália vitatott hovatartozású partjaihoz, egy halászfalu közelébe vittek a szomáliai kalózok egy olasz vontatóhajót és két egyiptomi hajót - közölték hétfőn hajózási illetékesek.

A kalózok elleni korábbi francia és amerikai kommandós akciók újabb vérfürdők lehetőségét vetítik előre, a kenyai központú Kelet-Afrikai Tengeri Segítségnyújtási Program (East-African Seafarer,s Assistance Programme) azonban úgy véli, hogy az olasz hajó nem lesz megtorlás célpontja az egykori olasz gyarmatról származó kalózok részéről.

A Buccaneer nevű hajót, amelynek legénysége tíz olasz, öt román és egy horvát illetőségű személyből áll, szombaton rabolták el a kalózok. Egyelőre nem derült ki, hogy a két egyiptomi hajó mikor került a tengeri rablók hatalmába. A Buccaneer tulajdonosa kizárta, hogy fegyveres akcióval szabadítsák ki a hajót, azt túlságosan kockázatosnak tartják.

Silvio Bartolotti, a ravennai Micoperi Marine Contractors főigazgatója a La Repubblica című római lapnak elmondta, hogy eddig nem érkezett hozzájuk semmilyen váltságdíj-követelés a kalózoktól, de ha kapnak ilyet, átgondolják, mit tehetnek.

“Az emberi életnek nincsen ára” – hangsúlyozta Bartolotti, emlékeztetve arra, hogy a francia Tanit vitorlás kiszabadítása során meghalt az egyik túsz. A főigazgató egyúttal megerősítette, hogy értesüléseik szerint a legénység tagjai jól vannak, valamennyien “tapasztalt profik, akiknek erősek az idegeik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik