Nagyvilág

Százezer hívő a Szent Péter téren

XVI. Benedek pápa vasárnap a béke és a megbékélés fontosságát hangoztatta a gazdasági válság, háborúk, nyomor és terrorizmus sújtotta világban a vatikáni Szent Péter téren bemutatott vasárnapi húsvéti miséjén. 63 nyelven, köztük magyarul elmondta a hagyományos húsvéti üzenetet és az Urbi et orbi apostoli áldást.

A római katolikus egyházfő emlékeztette a hívőket a “kegyetlen és véget nem érő, gyakran elfeledett” afrikai konfliktusokra, továbbá megújított, tartós és őszinte erőfeszítéseket sürgetett az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében. Emlékeztett márciusi afrikai útjára és és arra, hogy májusban ellátogat a Szentföldre.

Szembeszállni a csapásokkal

Az arany és krémszínű miseruhát viselő 81 éves katolikus egyházfő kijelentette: a feltámadott Krisztus előttünk jár és mutatja az utat. Ő a mi reményünk. Ő a világ igaz békessége. Szavait a Szent Péter bazilika előtt mintegy százezer hívő és turista hallgatta a felhős ég alatt. Felszólította a hívőket, hogy az igazságosság, a könyörületesség, a szeretet és a megbocsátás fegyverével szálljanak szembe a világot sújtó csapásokkal.

A pápa a bazilika erkélyéről köszönti a vatikáni Szent Péter téren összesereglett hívőket (fotó: MTI/EPA)

A pápa a bazilika erkélyéről köszönti a vatikáni Szent Péter téren összesereglett hívőket (fotó: MTI/EPA)

A kiterjedt ínség, pénzügyi zűrzavar, régi és új keletű szegénység, nyugtalanító klímaváltozás idején sürgetően szükséges olyan távlatok megnyitása, amelyek alkalmasak arra, hogy reményt keltsenek – figyelmeztetett. Az erőszak és a nyomor sokakat arra kényszerít, hogy a túlélés lehetőségét keresve elhagyják hazájukat – mondta. Utalt a terrorizmus veszélyére is, valamint arra, hogy növekszik az aggodalom a bizonytalan jövő miatt.

Abruzzóba utazik

A pápa emlékeztett a 294 halálos áldozatot szedő hétfői abruzzói pusztító földrengés 40 ezer túlélőjének a szenvedésére is. XVI. Benedek a tervek szerint rövidesen a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióba utazik, imádkozik a túlélőkért.

Magyarul is üzent

A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő mise csúcspontján a pápa 63 nyelven, köztük magyarul elmondta a hagyományos húsvéti üzenetet (Krisztus feltámadott, alleluja – hangzott el magyarul) és az Urbi et orbi (a városnak – Rómának – és a világnak szóló) apostoli áldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik