Külföld

Súlyos belpolitikai botrány Angliában

admin
admin

2009. 04. 12. 22:15

Obszcén email-kampányt tervezett a toryk ellen Brown munkatársa. McBride elsősorban szexuális kicsapongásokkal javasolta kapcsolatba hozni a tory vezetőket.

Az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai belpolitikai botrányával fenyeget az az “obszcénnak” és kormánypárti körökben is alaptalannak minősített, részleteiben vasárnap ismertté vált email-hadjárat, amelyet Gordon Brown brit kormányfő egyik legközelebbi munkatársa tervezett az ellenzéki Konzervatív Párt vezető politikusainak lejáratására.

Lemondások

Damian McBride, Brown stratégiai és tervezési stábjának vezetője a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal email-címéről küldte el kampányötleteit a kormányzó Munkáspárthoz közelálló egyik politikai blog szerkesztőjének, ajánlásokkal kiegészítve arra, hogy – a legkésőbb jövő tavasszal esedékes parlamenti választások közeledtével – milyen ütemezésekkel kell a sztorikat közölni a legnagyobb hatás elérése végett.

McBride már előző este lemondott tisztségéről, miután az ügyre fény derült, ám a toryk elleni lejárató hadjárathoz kidolgozott email-sztorik vasárnap kerültek nyilvánosságra teljes részletességgel. Az elektronikus üzenetek ugyanis – egyelőre tisztázatlan módon – eljutottak egy másik blogszerkesztőhöz is, akinek internetes naplója viszont a Konzervatív Párthoz áll közel, és ő a vasárnapi brit sajtóhoz eljuttatta az emaileket.

Osborne bugyiban

Ezekben McBride elsősorban szexuális kicsapongásokkal javasolta kapcsolatba hozni a tory vezetőket. Az egyik sztori például arról szólt volna, hogy George Osborne, a konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje drogozott és prostituáltakat látogatott. Emellett el kellett volna terjeszteni egy olyan pletykát, amely szerint Osborne-ről “igen kellemetlen” – a politikust női alsóneműben ábrázoló – fotók léteznek.

Egy másik javasolt történet arról szólt volna, hogy David Cameronnak, a toryk vezérének és miniszterelnök-jelöltjének “kínos, nemi úton terjedő betegsége” volt. Az elterjesztésre szánt pletykák között szerepelt az is, hogy az egyik konzervatív alsóházi képviselőnőnek “egyéjszakás kalandja” volt egy nős képviselőtársával, és szállodai hálószobájukban véletlenül hátrahagytak egy “szexuális segédeszközt”.

A toryk nevében nyilatkozó Chris Grayling, a konzervatív árnyékkormány belügyminiszter-jelöltje vasárnap “kivételesen súlyos ügynek” nevezte az esetet, és magyarázatot követelt a miniszterelnöktől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.