Nagyvilág

Rendkívüli állapot Bangkokban

A thaiföldi kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki vasárnap Bangkokban a zűrzavaros helyzetet teremtő tüntetések miatt. A tiltakozók egy csoportja megpróbált behatolni a belügyminisztériumba.

Kormányellenes tüntetők a thaiföldi fővárosban éppen a rendkívüli állapot kihirdetésekor vonult a belügyminisztérium elé, hogy egyik őrizetbe vett vezetőjük szabadon bocsátását követeljék. Egy csoportjuk megpróbált behatolni az épületbe is. Szemtanúk szerint a kormányfő csak üggyel-bajjal tudott menekülni a minisztériumból a feldühödött tüntetők elől. A tömeg csak akkor nyitott utat a miniszterelnököt szállító gépkocsinak, amikor az épületet őrző katonák figyelmeztető lövéseket adtak le.

A hadsereg, a haditengerészet és a légierő katonái állásokat foglaltak el a főváros mintegy 50 pontján, útkereszteződéseknél, fontos középületeknél a rendkívüli állapot kihirdetése után. Harckocsik is felvonultak a városban. A fegyveres erők feladatát a hadsereg szóvivője a rend helyreállításában jelölte meg.

Kormánypárti tüntetők Pattajában (fotó: MTI/EPA)

Kormánypárti tüntetők Pattajában (fotó: MTI/EPA)

A tüntetők – Thakszin Sinavatra volt kormányfő “vörös inges” hívei – a fővárosban több helyen is gyülekeztek vasárnap, a kormány épülete előtt több ezren tiltakoznak. Egy rendőrségi szóvivő szerint a tüntetők hatalmunkba kerítették a hadsereg egyik harckocsiját.

A tüntetők előző nap megrohamozták a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának székhelyéül szolgáló pattajai szállodaegyüttest. Az ASEAN-tanácskozást meghatározatlan időre elhalasztották, jelentős presztízsveszteséget okozva a thaiföldi kormánynak. Pattaja városában már szombaton kihirdették a rendkívüli állapotot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik