Nagyvilág

Lázadás tört ki egy brit börtönben

Több száz dühöngő őrizetes felgyújtotta az épületet, a hatóságok szombat estére azonban helyreállították a rendet - közölte a szigetország büntetés-végrehajtási szervezete.

A zendülés a Londontól százhatvan kilométerre északra fekvő Ashwell túlzsúfolt fogházában tört ki szombat hajnalban. A börtönőrök szakszervezete szerint a lázadást feltehetően az váltotta ki, hogy megvonták az egyik rabnak nyújtott kedvezményeket.

A csaknem egy napon át tartó lázadásban három őrizetes megsérült, de egyetlen börtönőrnek sem esett bántódása. A zavargásban háromszáz rab vett részt. A lázadók betörtek a börtön üzlethelyiségébe, megszállták a gyógyszertárat és felgyújtották az épületet. Brit tévécsatornák képes beszámolói szerint az egyik épületszárny teljesen hasznavehetetlenné vált, másokban kisebb károk keletkeztek. Különlegesen kiképzett, tömegoszlató felszereléssel ellátott börtönőrök végül szombat estére helyreállították a rendet.

Az ashwelli börtönben viszonylag enyhe fogva tartási szabályokat alkalmaztak. Az őrizetesek felügyelet nélkül mozoghattak a börtönépületben, sőt kulcsot kaptak saját cellájukhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik