Külföld

Törvényben engedélyezik a családon belüli nemi erőszakot Afganisztánban

admin
admin

2009. 04. 11. 14:03

Az afganisztáni síita kisebbség vallási vezetője szerint a kabuli kormánynak nincs joga módosítani a síiták számára készült házassági törvényt, amely éles bírálatot váltott ki Nyugaton.

Szombati sajtóértekezletén Mohammed Aszef Mohszeni ajatolla azt állította, hogy a vitatott jogszabály átírása ellentétes volna az ország alkotmányával. Ezért az igazságügyi minisztériumnak nincs joga módosítani azt.

A házassági törvényt, amely hazai és külföldi bírálók szerint szentesíti a házasságon belüli nemi erőszakot, Mohszeni ajatolla kezdeményezte. Ő volt a feje annak a síita vallási vezetőkből alakult tanácsnak, amely végleges formába öntötte a törvény szövegét.

A hét elején Hamid Karzai afgán elnök találkozott az igazságügyi tárca vezetőjével és az ország legfőbb vallási méltóságaival, hogy megvitassa velük a házassági törvényt. Utóbbit már elfogadta a parlament, illetve aláírta az államfő. Hatályba azonban még nem lépett, mert egyelőre nem jelent meg a hivatalos közlönyben. A nyugati bírálatok hatására Karzai a szöveg felülvizsgálatát ígérte. (Barack Obama amerikai elnök “visszataszítónak” nevezte a törvényt.)

“Bármiféle változtatás az alkotmányba ütközne – hangoztatta újságírók előtt Mohszeni ajatolla, azt állítva, hogy a Nyugat túlzott nyomást fejti ki Karzai elnökre. – Ha (Karzai) módosítja a törvényt, akkor demokráciánk ellen cselekszik. Ha viszont változatlanul hagyja, akkor az a vád éri, hogy tekintélyelvű.”

Az afgán lakosságon belül mintegy 20 százalék a síiták aránya, a népesség nagy többsége az iszlám vallás szunnita ágának követője. Síita női tisztségviselők azt állítják, hogy elvben helyeslik a “síita afgán személyügyi törvényt”, mert az szentesíti a síita és a szunnita közösségek közötti lényeges különbségeket. A jelenlegi formájában azonban elfogadhatatlannak tartják a törvény szövegét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.