Nagyvilág

Még mindig mozog a föld Olaszországban

Első nyugodt éjszakájukat töltötték szombatra virradóra az olaszországi Abruzzo tartomány lakói öt nappal a pusztító földrengés után. Közben újabb, gyengébb rezgéseket érzékeltek.

A hétfő óta szinte folyamatos utórezgések azonban még mindig nem csitultak el: reggel 5 óra 35 perckor egy, a Richter-skála szerinti 3-as erősségű földmozgást észleltek L’Aquila körzetében, de érezni lehetett a tengerpart mentén is, ahol mintegy 20 ezer hajléktalanná vált embernek építettek ki ideiglenes menedéket. Ugyancsak a tartományi főváros közelében volt reggel 8 óra előtt újabb, hasonló erősségű földlökés.

Péntek óta nem emelkedett a halálos áldozatok száma. Eddig összesen 290 holttestet találtak meg. Pénteken tartották 205 áldozat állami gyászszertartását, Giorgio Napolitano köztársasági elnök és Silvio Berlusconi kormányfő jelenlétében. Az éjszaka folyamán tovább kutattak a mentőalakulatok a romok között L’Aquila egyik romba dőlt utcájában, ahol a földmikrofonok olyan zajokat fogtak fel, amelyek alapján talán még remélni lehet, hogy túlélőt találnak.

Közben gyengébb földrengést észleltek a hajnali órákban Toszkána tartományban, Siena környékén. A 2,3-as erősségű földmozgás epicentruma Poggibonsi és Colle Val D’Elsa között volt. Károkról nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik