Nagyvilág

A franciák lőtték le a kalózok túszát?

Nem lehet kizárni, hogy francia kommandósok lőtték le a Tanit nevű jacht fogságban lévő tulajdonosát a kalózokkal vívott tűzharcban a szabadító akció során - jelentette ki szombaton Hervé Morin francia védelmi miniszter.

A francia haditengerészet erői pénteken szabadították ki az Ádeni-öbölben a francia jachtot, amely a múlt hét végén került kalózok hatalmába Szomália partjai közelében. Négy túsz, köztük egy gyerek sértetlenül kiszabadult, az ötödik azonban halálos sebet kapott. Az áldozat Florent Lemacon volt, a hajó tulajdonosa. A kalózok közül kettő halt meg a francia haditengerészet akciójában, további hármat elfogtak.

A tengeri rablók április 4-én kerítették hatalmukba a Tanit nevű vitorlást.

Morin az Europe 1 rádiónak nyilatkozva elmondta: igazságügyi vizsgálatot és boncolást rendeltek el, hogy megállapítsák Lemacon halálának körülményeit. Egyúttal védelmébe vette a kommandósok akcióját. “Úgy vélem, ez volt a lehető legjobb döntés, mert a kalózok a szomáliai partra akarták vinni foglyaikat, ott pedig nem tudtuk volna szavatolni a biztonságukat” – magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy “természetesen ilyen esetben nem létezik nulla kockázat”.

A francia hatóságok által felajánlott, a kalózok által visszautasított váltságdíj összegéről Morin nem nyilatkozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik