Nagyvilág

Elfogták a boszniai vezető elrablóit

Elfogtak két férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett Ante Jelavic egykori boszniai horvát vezető elrablásában - közölte szombaton a horvát rendőrség.

Ante Jelavicot, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség volt horvát tagját, a boszniai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egykori elnökét szerdán délután rabolták el Zágrábban, és 24 órán át tartották fogva. Őrzői figyelmetlenségét kihasználva sikerült megszöknie.

A két férfit Zágrábban vették őrizetbe – közölte egy rendőrségi illetékes, akit a HINA horvát hírügynökség idézett. A nyomozás további részleteiről nem adott tájékoztatást.

Jelavicot elrablói a szomszédos Boszniába vitték, ahol az ország középső részén fekvő Rama település környékén tartották fogva – mondta el az egykori politikus helyi lapoknak.

Az eltűnése utáni első órákban Jelavic felesége azt mondta a sajtónak, hogy elrablói egymillió eurós váltságdíjat követelnek férje szabadon engedése fejében. Jelavic közölte, hogy a tettesek zágrábi alvilági személyek voltak.

A kettős, boszniai és horvát állampolgárságú Jelavic 1998 és 2001 között volt Bosznia-Hercegovina kollektív államelnökségének horvát tagja. A 45 éves egykori politikus 2005-ben menekült Horvátországba a boszniai igazságszolgáltatás elől, amely sikkasztás vádjával akarja bíróság elé állítani. 2005-ben egy boszniai bíróság 10 évi börtönre ítélte, de az ítéletet 2006 júliusában megsemmisítették, és perújrafelvételt rendeltek el. Az új eljárás azonban még nem kezdődött meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik