Nagyvilág

Berlusconi: újjáépítünk minden házat

A közép-olaszországi földrengésben összedőlt valamennyi épület teljes helyreállítására tett ígéretet pénteken az olasz kormányfő. Olaszország 500 millió eurót kap a katasztrófák elhárítására elkülönített európai uniós pénzügyi alapokból.

“Garantálom, hogy előteremtjük az újjáépítéshez szükséges pénzt” – mondta Silvio Berlusconi. A kormányfő szerint a helyreállítás költségei eurómilliárdokra rúgnak majd, de a végösszegről még közelítő becslést adni is korai lenne. “Legalább két hónapig fog tartani a károk felmérése” – állította a kormányfő L’Aquilában, a földrengés áldozatainak közös gyászszertartása előtt.

A nagyjából 146 milliárd forintnak megfelelő uniós támogatást három év alatt fizeti ki Brüsszel. A római kormány a hét eleji pusztító földrengés óta 100 millió eurót különített el a természeti csapás okozta helyzet kezelésére. Egy másik, 150 millió eurós alapból a tervek szerint újakat emelnének a romba dőlt iskolák helyén; 200 millió euróból pedig 6000 új otthont építenének a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióban. L’Aquilában egy új városnegyed is létesülne.

A tervek között szerepel továbbá szolidaritási adó bevezetése a személyi jövedelemadó egy évre szóló emelésének formájában. A költségvetési többletbevételt az újjáépítésére fordítaná a kormány. A földrengés károsultjait adócsökkentéssel és különböző kedvezményekkel segítené Róma. A fedél nélkül maradtak havi 400 eurót írhatnának le az adójukból, a 65 éven felüliek 500 eurót. A gáz- és villanyszámlát két hónapig a kormány állná az emberek helyett. A földrengés miatt károkat szenvedett kisvállalkozók – kereskedők, szabadfoglalkozásúak, kisiparosok – 800 eurós támogatásra számíthatnak – ígérte Berlusconi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik