Nagyvilág

Steinbrück: az eurócsatlakozás feltételei nem változnak

Nem szabad változtatni az euróövezethez való csatlakozás feltételein, mert el kell kerülni, hogy az övezet stabilitásával kapcsolatban akár a legcsekélyebb kétség merüljön fel - jelentette ki Peer Steinbrück német pénzügyminiszter.

A miniszter az MTI-nek adott interjúban kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a csatlakozási folyamat felgyorsítására irányuló korábbi magyar, illetve lengyel javaslatok a helyes utat jelentenék. Peer Steinbrück elismerte, hogy egyes közép-, illetve kelet-európai országok a válság következtében rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. Egyetértett azzal, hogy meg kell segíteni ezeket az államokat, s úgy vélte: megvannak a bevált eszközök ahhoz, hogy az euróövezeten kívüli uniós tagállamoknak segítséget nyújtsanak. Steinbrück szerint ebben a nemzetközi pénzintézeteké a legfontosabb szerep, ugyanakkor ha konkrét segélynyújtásról van szó, akkor abban az Európai Unió is közreműködik.

Az elkövetkező időszak legsürgősebb nemzetközi teendőiről szólva a német pénzügyminiszter úgy vélekedett: ha a 2007 februári helyzetet a jelenlegi helyzettel hasonlítjuk össze, nemzetközi téren – mint legutóbb a G20-országcsoport londoni csúcstalálkozóján – rendkívül jelentős előrelépést sikerült elérni. Ennek kapcsán emlékeztetett: a londoni csúcs résztvevői megerősítették azt az elvet, hogy egyetlen pénzpiaci termék, egyetlen pénzpiaci résztvevő, mint ahogy egyetlen pénzpiac sem maradhat szabályozatlanul vagy ellenőrzés nélkül. Mindenekelőtt ezt kell lépésről lépésre megvalósítani – hangsúlyozta a miniszter.

Steinbrück úgy vélekedett, hogy válságokat a jövőben sem lehet kizárni. Ugyanakkor annak a reménynek adott hangot: nemzetközileg összehangolt intézkedésekkel meg lehet akadályozni azt, hogy a mostanihoz hasonló pénzügyi válság még egyszer megismétlődjön.

A német nagykoalíciós kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere utalt arra, hogy figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket. Hangsúlyozta ugyanakkor: „Kialakult jó hagyomány, hogy barátok a nyilvánosság előtt kölcsönösen nem osztályozzák egymás teljesítményeit.” „S ehhez tartani kívánom magam” – jelentette ki az MTI-nek Peer Steinbrück.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik