Nagyvilág

Nem nyerték túl magukat a moldáv kommunisták

Nem szereztek abszolút többséget Moldovában a hatalmon levő kommunisták a parlamenti választásokon a szerda este Chisinauban közzétett hivatalos végeredmények szerint.

A választási bizottság bejelentette, hogy a Vladimir Voronin államfő vezette kommunista párt a szavazatok 49,48 százalékát szerezte meg, s így 60 képviselői helyet kap a 101 fős parlamentben. A korábban közzétett részeredmények még azt vetítették előre, hogy a kommunisták több mint 50 százalékos eredményt értek el vasárnap, és várhatóan 61-62 mandátumhoz jutnak, amellyel – háromötödös többség birtokában – ők határozhatták volna meg a következő államfő személyét.

A hivatalos végeredmények szerint azonban az erőviszonyok elmozdultak a liberális ellenzék javára, amely összesen 41 képviselői helyet szerzett, és így elvileg blokkolhatja az új elnök megválasztását a parlamentben. A Liberális Párt és a Moldovai Liberális Demokrata Párt 15-15, a Mi Moldovánk nevű párt pedig 11 mandátumhoz jutott.

Európa egyetlen kommunista elnöke, Vladimir Voronin és egyedül kormányzó pártja 2001 óta irányítja az országot. Voronin két ciklust töltött ki, harmadszorra pedig az alkotmány értelmében nem indulhat a tisztségért, amelynek betöltéséről a 101 tagú parlament dönt majd.

Moldovában a vasárnapi választások után zavargások törtek ki, az ellenzéki tüntetők egy időre megszállták a parlamentet és az elnöki hivatalt, és azzal vádolták a kormánypártot, hogy meghamisította a választási eredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik