Külföld

Az ukránok negyede egyesülne Oroszországgal

admin
admin

2009. 04. 07. 19:28

Egy felmérés adatai szerint a megkérdezett ukránok 90 százaléka jól vagy nagyon jól viszonyul Oroszországhoz, több mint 25 százalékuk szerint Ukrajnának egyesülnie kellene keleti szomszédjával.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által végzett kutatásba bevont ukránoknak mindössze hat százaléka válaszolta azt, hogy rosszul vagy nagyon rosszul viszonyul Oroszországhoz, míg négy százaléka nem tudott válaszolni a keleti szomszéddal kapcsolatos érzéseket firtató kérdésre. A válaszadók 62,7 százaléka úgy vélte, Oroszországnak és Ukrajnának független, de baráti államoknak kell maradniuk, nyitott határokkal, vízum és vám nélkül – jelentette kedden az Ukrajinszki Novini hírügynökség.

Arra a kérdésre, hogy milyennek szeretné látni Oroszország és Ukrajna viszonyát, a megkérdezett ukránok 25,7 százaléka válaszolta azt, hogy a két országnak egyetlen államban kellene egyesülnie, s csak 7,7 százalék vélte úgy, hogy egymáshoz való viszonyuknak olyannak kell lennie, mint a többi állam esetében, azaz zárt határokkal, vízummal és vámmal. A kérdésre a kutatásba bevontak 3,7 százaléka nem tudott válaszolni.

A jelentés szerint az ukrajnaival párhuzamosan végzett hasonló oroszországi közvélemény-kutatásból – amelyet Jurij Levada Elemző Központja készített -, kiderült, hogy a megkérdezett oroszok 49 százaléka rosszul vagy nagyon rosszul viszonyul Ukrajnához, míg a válaszadók 41 százalékának a viszonya volt jó vagy nagyon jó a szomszédos országhoz. A kutatásba bevontak kilenc százaléka nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.
A kutatóintézet felmérését 2009. március 20. és 23. között végezte Oroszország 127 településén, 1602 személy megkérdezésével, 3,4 százalék alatti statisztikai hibahatárral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.