Nagyvilág

Román és holland katona halt meg Afganisztánban

Pokolgép robbanásában meghalt egy román katona kedden Dél-Afganisztánban, ahol előző nap egy holland katona is életét vesztette tálibok rakétatámadásában.

A járőröző román katonák páncélozott járműve ellen egy út mentén elrejtett robbanószerkezettel hajtottak végre támadást.
A bukaresti védelmi minisztérium közlése szerint a katonák a Kandahár és Kabul közötti országúton haladtak, amikor Zábul tartomány fővárosától, Kalattól 20 kilométerre északkeletre járművük a levegőbe repült. Egy 32 éves százados életét vesztette, négy társa megsebesült. Utóbbiakat kórházba szállították, életük nincs veszélyben – olvasható a védelmi tárca közleményében.

Románia 566 katonát állomásoztat Afganisztánban, közülük 479 a NATO-parancsnokság alatt álló nemzetközi biztonsági erőkben (ISAF) szolgál, 87 pedig az amerikai irányítású Tartós Szabadság hadműveletben vesz részt. A mostani emberveszteséggel együtt eddig 11 román katona esett el Afganisztánban.

Előző nap a szomszédos Uruzgán tartományban tálib lázadók rakétákkal lőtték az ottani legnagyobb holland támaszpontot. A támadásban egy holland katona meghalt és öt másik megsebesült – jelentette be kedden Peter van Uhm tábornok, holland vezérkari főnök. A támaszpontot korábban is rendszeresen lőtték tálib fegyveresek, de ez volt az első eset, hogy a támadás áldozatot követelt. A holland erők NATO-parancsnokság alatt szolgálnak Afganisztánban.

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők szintén kedden számoltak be arról, hogy előző nap Kandahár tartományban megöltek négy feltételezett tálib fegyverest és két másikat foglyul ejtettek egy pokolgépgyártó sejt elleni rajtaütésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik