Nagyvilág

Obama átadja a felelősséget Iraknak

Itt az ideje, hogy az irakiak átvegyék a felelősséget az országukért, miután az amerikaiak hat évet és több ezer életet áldoztak rá - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden Irakban tett, előre be nem jelentett látogatásán.

Egyúttal arról biztosította Núri al-Máliki iraki kormányfőt, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Irakból az előirányzott határidőig, azaz 2011 végéig. Obama úgy vélte, hogy a következő 18 hónap kritikus fontosságú lesz az arab országban.

“Önök lehetőséget adtak Iraknak, hogy demokratikus ország legyen, és a maga lábára álljon. Ez rendkívüli eredmény” – mondta az elnök az őt hangosan megéljenző amerikai katonáknak a Camp Victory támaszponton, az amerikai haderők legnagyobb iraki támaszpontján, amely félúton van a reptér és a város között.

Nehéz másfél év lesz

Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy nem lesz könnyű a következő másfél év. “Az önök szerepe lényeges fontosságú lesz abban, hogy biztosak lehessünk Irak stabilitásában, abban, hogy ne legyen a terroristák menedéke, és abban, hogy elkezdhessük hazavinni az embereinket” – jelentette ki.

Obama a támaszponton megbeszélést folytatott az iraki miniszterelnökkel. Núri al-Máliki médiatanácsadója szerint megerősítették, hogy tartják magukat a novemberben aláírt kétoldalú biztonsági szerződéshez, amelyben az amerikai csapatok fokozatos kivonását irányozták elő, és 2011 végét jelölték meg a teljes kivonulás határidejeként. A felek egyetértettek abban az értékelésben, amely szerint az utóbbi időkben történt merényletek ellenére is sikerült elérni Irakban “a stabilitás, a biztonság egy bizonyos szintjét”. Máliki biztosította Obamát, hogy tovább fog javulni az ország belbiztonsági helyzete.

Békésebb és stabilabb

Irakban javult a közbiztonság, az ország most békésebb és stabilabb, mint a korábbi években volt, így a nagy nemzetközi vállalatoknak nincs okuk elkerülni Irakot – mondta az iraki kormányfő Obamával folytatott tárgyalása után. Kérte a nagy külföldi cégeket, hogy térjenek vissza Irakba, kezdjenek ott beruházásokba.

Az amerikai elnök arra biztatta a túlnyomórészt síita iraki vezetőket, hogy próbálják egységbe fogni a szemben álló politikai erőket, igyekezzenek bevonni a (kisebbségi) szunnitákat is kormányzásba és a biztonsági erők munkájába. Úgy vélekedett: a hatalom méltányos megosztása a záloga az ország stabilitásának.

Obama Törökországból érkezett Irakba. Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint az elnök azért választotta Afganisztán helyett Irakot, mert közelebb van Törökországhoz, beszélni akart az iraki vezetőkkel. A látogatást rövidre tervezték.

A harmadik látogatás volt

Ez Obama harmadik látogatása Irakban, és az első azóta, hogy elnökké választották. Szenátorként 2006-ban, elnökjelöltként tavaly nyáron járt ott. Programjában nem hallgatta el, hogy ellenzi az amerikai intervenciót, és megígérte, hogy megválasztása után 16 hónapon belül hazaviszi a katonákat.

Egy törökországi kijelentésében Irakot hozta fel példaként arra, hogy miként változtat az előző elnöktől örökölt politikán.

A látogatás egybeesik egy erőszakhullámmal a korábbi, viszonylag nyugodtabb hónapok után. Hétfőn 34, kedden kilenc embert gyilkoltak meg a terroristák. Nő az automata fegyverekkel és aknavetővel végrehajtott támadások száma is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik