Nagyvilág

Medvegyev békés úton rendezné a moldáv helyzetet

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a moldovai helyzetet mielőbb, békés úton, a választási törvény és az alkotmány normáinak tiszteletben tartásával kell rendezni.

Az orosz államfő ezt Vladimir Voronin moldovai államfőnek fejtette ki, akivel telefonon beszélt kedden az esti órákban. A Kreml közleménye szerint Voronin beszámolt “a választási eredményekkel való egyet nem értés ürügyével kibontakozott tömeges rendbontásokról”.

Tiszták voltak a választások

A nap folyamán több orosz politikus nyilatkozott a Chisinauban zajló eseményekről, s mind egyetértett abban, hogy a választások tiszták voltak, a rendbontások provokatív jellegűek.
Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt (KPRF) elnöke kijelentette: a rendzavarásokat azoknak a nyugati titkosszolgálatoknak a ténykedése eredményezte, amelyek korábban másutt hajtottak végre hasonló “hadműveleteket”.

Zjuganov szerint a választási eredmények vitatása csak ürügy. “A választásokkal takarózva provokátorok tevékenykednek, mögöttük ugyanazok vannak, akik az ukrajnai narancsos forradalom és Grúziában Miheil Szaakasvili (elnök) mögött álltak” – mondta Zjuganov, aki szerint a kommunisták tiszta eszközökkel nyerték meg a választásokat.

Ez is csak “színes forgatókönyv”?

Leonyid Szluckij, az állami duma külügyi bizottságának elnök-helyettese reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki erőknek nem sikerül megragadni a hatalmat Moldovában. Úgy vélte, az ellenzék fellépése nem legitim, egyértelműen ellenséges és provokatív jellegű.

“Már nem egyszer láttunk +színes+ forgatókönyveket a posztszovjet térségben, s ezek végül a nemzetgazdaságok összeomlását és úgynevezett kívülről irányított demokráciákat eredményeztek” – mondta.

Szluckij is úgy vélte, hogy a lezajlott választások újabb lépést jelentettek a demokratikus normák és hagyományok megszilárdítása felé Moldovában, s korábban hasonlóan foglalt állást az orosz külügyminisztérium is egy közleményben.

Később a moszkvai külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a moldovai fejleményekkel kapcsolatban, s a zavargásokat provokációnak minősítette.

Narancsos hatalomátvételi kísérlet

Alekszej Osztrovszkij, a Független Államok Közösségének ügyeivel foglalkozó parlamenti (duma) bizottság elnöke felszólította a moldovai vezetést, hogy keményen lépjen fel, akadályozza meg a zavargások folytatását. Úgy vélte, a külföldi, mindenekelőtt az amerikai titkosszolgálatok célja a helyzet destabilizálása, s ezért időről időre az egykori Szovjetunió volt köztársaságaiban úgynevezett tiltakozó akciókat provokálnak.

Szergej Markov politológus, a Politikai Kutatások Intézetének igazgatója szerint az ellenzék Chisinauban zajló tiltakozó akciója kísérlet a “narancsos hatalomátvételre”, s Románia radikális nacionalista köreinek támogatásával történik. A szervezők és résztvevők közül sokan román igazolvánnyal rendelkeznek, az akciót nyilvánvalóan támogatják Romániából szervezetileg és anyagilag – mondta Markov, de úgy vélte, nem valószínű, hogy az események mögött a román kormány állna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik