Nagyvilág

Már négy államban házasodhatnak a melegek Amerikában

Vermont a negyedik amerikai állam, ahol homoszexuális párok összeházasodhatnak - jelentette kedden az MSNBC televízió.

A Kanadával határos északkeleti szövetségi állam viszont az első, ahol azonos neműek egybekelését nem bíróság, hanem a törvényhozás engedélyezte.

Jim Douglas kormányzó előzőleg megvétózta a melegek és leszbikusok házasodását lehetővé tevő törvényjavaslatot, a vétót azonban kedden elutasították: a szenátusban 23-5, a képviselőházban 100-49 szavazati aránnyal. (Vermontban a kormányzói vétó felülbírálásához kétharmados többségre van szükség.)

Az 50 szövetségi állam közül eddig Massachusetts, Connecticut és Iowa államban volt engedélyezett azonos neműek házasságkötése; mindegyikben bíróság határozat erről.

Mint elemzők megjegyezik: az, hogy a törvényhozás döntött a kérdésről, valószínűleg érzékeny csapás a hagyományos házasság szentségét hirdető republikánusok számára. Utóbbiak az elmúlt években arra hivatkoztak, hogy eddig csak bíróságok és nem a nép megválasztott képviselői döntöttek a kérdésben.
Iowa államban múlt pénteken engedélyezték azonos nemű párok házasságát: az állam legfelsőbb bírósága érvénytelenítette azt a 2008-as törvényt, amely szerint házasságkötés csak férfi és nő között lehetséges.

Az Egyesült Államokban minden szövetségi állam önállóan alkotja meg családjogi törvényeit. A melegházasságokat engedélyező államokon kívül néhány további államban lehetővé teszik a bejegyzett élettársi kapcsolatot homoszexuális párok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik