Nagyvilág

Már lángol a moldáv parlament

Új választásokat követelt kedden a moldovai ellenzék, miután a fővárosban a tüntető tömeg behatolt a parlament és az elnöki hivatal épületébe, ami lángra borult. Egy nő meghalt. A szavazatokat újraszámolják.

Lángokban áll a moldovai parlament épületének egy része – jelentette kedden a késő délutáni órákban egy orosz hírügynökség.

Az Interfax jelentése szerint a tízemeletes épület első és második emeletén tombol a tűz. A tüntetők és a bámészkodók tömege miatt a tűzoltóautók nem tudják megközelíteni a helyszínt, és megkezdeni az oltást. A nagy kommunista győzelmet mutató választási eredmények ellen tiltakozó tüntetők tömege teljesen körülvette, illetve hatalmába kerítette a parlament és az elnöki hivatal épületét.

Halálos áldozata is van a keddi chisinaui zavargásoknak: egy nő meghalt a parlament lángokban álló épületében – jelentette a moldovai központi televízió.

Újraszámolják

A moldovai hatóságok megállapodtak kedden az ellenzék vezetőivel a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálásában – jelentette az orosz RIA hírügynökség, a moldovai elnöki hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva.

A kommunisták államcsínyről beszélnek

A hatalmon lévő moldovai kommunisták elítélték kedden az ellenzék “államcsínykísérletét”, arra reagálva, hogy a vasárnapi parlamenti választásokon aratott kommunista győzelmet vitató ellenzék hívei rohammal elfoglalták az elnöki hivatal épületét.

“A mai eseményeket nem lehet másként minősíteni, mint államcsínykísérletként” – jelentette ki Mark Tkacsuk, a kommunisták egyik vezetője, aki a párt választási kampányát vezette.

Vladimir Voronin elnök követelte az utcai tüntetőktől, hogy vessenek véget annak a “bacchanáliának”, amelyet a választások nyomán rendeznek a fővárosban.

Sok a sebesült

Kórházi források szerint megsebesült legalább 30 rendőr és tüntető a moldovai főváros központjában álló parlament és az elnöki hivatal védelmére kirendelt rendőri egységek és a kommunista párt (PCRM) elsöprő választási győzelme ellen tiltakozó, legkevesebb tízezer fős tömeg összecsapásában.

A kommunizmus ellen lázadtak

A demonstrálók a kommunizmus megszüntetését és a szavazatok újraszámlálását követelő jelszavakat skandáltak, és minden mozdítható tárgyat megragadva rátámadtak a rohamot könnygázzal és vízágyúval megfékezni próbáló rendőrökre.

Az ellenállást legyűrve a tüntetők egy része behatolt a parlamentbe, ahonnan székeket, asztalokat, számítógépeket és papírcsomókat dobált ki a betört ablakokon át az utcára, ahol mások tüzet raktak a kihajigált holmikból. A parlament épületén belül is több helyen lángok csaptak fel. A demonstrálók egy másik csoportja behatolt az elnöki hivatalba, amelyet kora délutánra teljes egészében megszálltak.

A választási eredmény ellen tüntetnek (Fotó: MTI)

A választási eredmény ellen tüntetnek (Fotó: MTI)

A tüntetők és a rendőrök végül megállapodtak, hogy békés eszközökkel rendezik a helyzetet.

Két napja tüntetnek

Chisinauban második napja tüntettek a választási eredmény ellen, miután az ellenzéki Moldovai Liberális Demokrata Párt (LDPM) hétfőn felszólította támogatóit, hogy minden nap tartsanak demonstrációt, amíg semmisnek nem nyilvánítják a vasárnapi választások eredményét, amelyet az ellenzék szerint meghamisítottak.

“Új választást akarunk, és nyerni fogunk” – jelentette ki kedden kora délután a többnyire fiatalokból álló, időközben némileg lehiggadt tömeghez beszélve Serafim Urecheanu, a parlamentbe bekerült három ellenzéki párt egyikének, a Mi Moldovánknak a vezetője.

A kommunisták jelölhetnek elnököt

Európa egyetlen kommunista elnöke, Vladimir Voronin és egyedül kormányzó pártja 2001 óta irányítja az országot. Két ciklust töltött ki, harmadszorra pedig az alkotmány értelmében nem indulhat a tisztségért, amelynek betöltéséről a 101 tagú parlament dönt majd. A PCRM több mint 50 százalékos eredménnyel abszolút többséget szerzett vasárnap. Ez azt jelenti, hogy a kommunisták határozhatják meg a következő államfő személyét is. Az ellenzék szerint a kormánypárt éppen ennek érdekében hamisította meg a választási eredményt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfőn azt közölte, hogy a moldovai parlamenti választások összességükben megfeleltek a nemzetközi normáknak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleginél jobban kell biztosítani, hogy “ne legyen adminisztratív beavatkozás a választási folyamatba, és erősíteni kell a közbizalmat is”.

mindenkit aggaszt a forrongás

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggodalmát fejezte ki kedden Moldova nyugtalan belpolitikai állapotai miatt, és Moszkva is hallatta aggódó hangját a moldovai fejleményekkel kapcsolatban. Solana felszólította a kommunisták választási győzelmét kétségbe vonó tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és arra intette a hatóságokat, hogy engedélyezzék a békés tüntetéseket. “Oroszországot nyugtalanítja a Moldovában kiprovokált erőszak” – idézte Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettest az orosz Interfax hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik