Nagyvilág

Izraelben lerombolták a buldózeres merénylő házát

Az izraeli rendőrség kedden lerombolta a júliusi buldózeres terrortámadás palesztin elkövetőjének kelet-jeruzsálemi házát; 2005 óta most alkalmazták először ezt a megtorló intézkedést.

Három izraeli életét követelte július 2-án a jeruzsálemi Jaffa úton a buldózeres ámokfutás, amelynek egy szolgálaton kívüli katona vetett véget azzal, hogy lelőtte a merénylőt.

Az izraeli rendőrség azután semmisítette meg a házrészt, amelyben a férfi lakott, hogy családja fellebbezését a legfelsőbb bíróság márciusban elutasította. Emberjogi szervezetek kollektív büntetésnek tartják a házrombolásokat, és tiltakoztak felújításuk ellen.

Négy éve Móse Jaalon tábornok, volt vezérkari főnök leállította a merénylők otthonainak lerombolását, miután egy katonai vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy hatása ellentétes a kívánt céllal: ahelyett, hogy elrettentené, újabb merényletek elkövetésére sarkallja a palesztinokat.

A július 2-i terrortámadás után Benjámin Netanjahu, a jobboldali ellenzék akkori vezére – mostani kormányfő – követelte, hogy „vasököllel” sújtsanak le a kelet-jeruzsálemi terroristákra, és az erőszakot erőszakkal torolják meg. A merénylet után még két hasonló buldózeres támadást követtek el palesztinok Jeruzsálemben, de azoknak nem voltak áldozatai.

Kelet-Jeruzsálemben mintegy 250 ezer palesztin él. Izrael a városrészt az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalta, majd annektálta, ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismeri el. A kelet-jeruzsálemi palesztinoknak ugyanolyan személyi igazolványuk van, mint az izraelieknek, és jóval szabadabban mozoghatnak, mint a ciszjordániai palesztinok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik