Nagyvilág

Félnek a vajdaságiak

Félnek, kiszolgáltatottnak érzik magukat a délvidéki magyarok - derült ki abból a hangulatfelmérésből, amelyet a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) végzett el. Közleményében a párt elfogadhatatlannak nevezi a magyar diplomácia tétlenségét a vajdasági magyarellenes incidensekkel kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben Zomborban, Temerinben, Újvidéken magyarokat ért támadások, szoborrongálások, ellenséges falfirkák megjelenését követően vizsgálta a VMDP a vajdasági magyarok véleményét, amelyben az is szerepel, hogy a magyar lakta településrészek rendőri védelme az átlagosnál is gyengébb – mondta el Ágoston András pártelnök.

Évek óta gond a magyarverés

A magyarok megverése esetében évek óta tartó gond, hogy a feljelentéseket nem kezelik megfelelően. Ha a rendőrség mégis nemzeti alapúnak minősít egy incidenst, akkor az ügyész látja másként a dolgot. A lényeg, hogy a magyarok megverésével kapcsolatos eljárások, ha megindulnak is, általában nem végződnek az igazságszolgáltatásban szokásos módon: gyors ítélet kimondásával – panaszolták a megkérdezettek a VMDP közleménye szerint.

Elkeserítőnek nevezték azt is, hogy a magyarok elleni támadások szinte teljes egészében azt a fiatal nemzedéket érintik, amely annak idején meg sem ismerte a háború borzalmait, de most azt hallja otthon és a környezetében is, hogy a legjobb, ha kerüli szerb kortársait, mert “a baj könnyen megvan”.

Mit gondoljon a zombori fiatal, 16 éves középiskolás, akinek a rátámadó szerb iskolatársai egyike bokszerrel verte szét az arccsontjait, s a kórházban elvégzett arcműtét és két hetes gyógykezelés után, karikás szemmel, tegnap indulhatott csak iskolába? – teszi fel a kérdést a keddi VMDP-dokumentum.
A párt szerint a magyarverések eszközzé váltak a helyi hatalom kezében, s a fiatal nemzedék megfélemlítését szolgálják.

Nincs elégséges rendőri jelenlét

Szabadkán, Újvidéken, Tordán, Péterrévén, Temerinben egybehangzó a kárvallottak véleménye. A magyarlakta város- és településrészeken nincs megfelelő rendőri jelenlét. A rendőri szervek tehetetlensége szembeötlő. Általános a vélekedés, hogy a gazdasági válság következtében a helyzet csak rosszabbodhat.

A VMDP végül elfogadhatatlannak nevezi Szelestei Lajos magyar külügyi szóvivő kijelentését, miszerint a magyar diplomácia a legfrissebb támadásokkal kapcsolatban nem reagál, mert éppen tájékozódik. A jelenlegi körülmények között a mai napig el nem hangzott reagálást az illetékesek biztatásnak foghatják fel. Budapesten nem hisznek nekünk? – kérdezi a párt közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik