Nagyvilág

Bírálják Obama nukleáris javaslatát

A keddi amerikai sajtóban liberális és konzervatív orgánumok is támadták Barack Obama elnököt, amiért hét végi prágai beszédében nukleáris leszerelést sürgetett.

A konzervatív The Wall Street Journal “nukleáris illuzionistának” nevezte szerkesztőségi állásfoglalásában Obamát, és megállapította: Obama erkölcsi tekintélye nem fogja elrettenteni Teheránt vagy Phenjant. Miközben Obama kellemes illúziókat táplál, a mollák és más veszélyes elemek robbanékony valóságot terveznek – írta a befolyásos New York-i üzleti napilap.

A The Wall Street Journal kolumnistája azt sürgette, hogy az elnök legyen végre realista, ami Észak-Koreát, az ENSZ lehetőségeit, továbbá a NATO-t, a leszerelést és Oroszország szándékait illeti.

Obama nukleáris leszerelési javaslata nemcsak konzervatív kommentátorok bírálatát váltotta ki. Anne Applebaum – aki a közép-európai térség jó ismerője – a liberális hangvételű The Washington Postban furcsának nevezte Obama nagy prágai beszédét. Az elnök jó példával akar elöl járni, és arra számít, hogy ha az Egyesült Államok csökkenti atomfegyvereinek arzenálját, akkor a többi állam követni fogja. “Nincs azonban példa arra, hogy az amerikai nukleáris leszerelés bármely államot valaha is ugyanerre ösztönzött volna” – írta Applebaum.

Az újság szerkesztőségi cikkében megállapította: az Észak-Koreával szembeni következetlen washingtoni politika nem változott az Obama-kormány hatalomra kerülésével. Obama azt képzeli, hogy nyomást gyakorolhat Phenjanra a Prágában felélesztett leszerelési politikával. Javaslata hasznos és szükséges, csak éppen nem valószínű, hogy akár Észak-Korea, akár Irán meginogna eddig politikájában.

William Kristol elemző arról írt a lapban: miközben Obama egy atomfegyvermentes jövő képét vázolja fel, a valóság az, hogy Észak-Korea és Irán atomfegyverhez és rakétákhoz jut, és a világ veszélyesebbé válik.

Az ultraliberális Rachel Maddow, az MSNBC televízió kommentátora viszont bevágott egy videorészletet a republikánusok által nagyra becsült néhai Ronald Reagan elnöktől, aki annak idején azt hangoztatta, hogy egyszer minden atomfegyver el fog tűnni a Föld felszínéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik