Nagyvilág

Nem nőtt az iszlám iránti rokonszenv

Miközben az amerikaiak túlnyomórészt támogatják a muzulmán államokhoz való közeledést, többségükben rossz véleménnyel vannak az iszlámról - derült ki az ABC News és a Washington Post közös közvélemény-kutatásából.

A felmérés során ezer véletlenszerűen kiválasztott amerikait kérdeztek meg az iszlámhoz fűződő viszonyáról. A válaszadók 48:41 arányban vélekedtek kedvezőtlenül, 29 százalékuk pedig egyenesen azt mondta, hogy szerintük az iszlám bátorítja a nem muzulmánok elleni erőszakot.

Keveset tudnak róla

2001 óta ezúttal szökött a legmagasabbra az iszlámot elítélő vélemények száma a két sajtóorgánum felmérése szerint. Az ABC News elemzője a tájékozatlanságot nevezte meg az ellenérzések kiindulópontjául. Az amerikaiak 55 százaléka elismerte, hogy nem tud eleget az iszlám vallásról, és 53 százalékuknak még muzulmán ismerőse sincs. Azok a válaszadók, aki viszont azt állították, hogy ismerik az iszlámot, sokkal jobb véleményt tápláltak a vallás iránt.

Ismertebb lett

Azok, akik úgy érezték, ismerik az iszlámot, vagy akiknek volt muzulmán barátjuk, 22 ponttal kedvezőbben ítélték meg a vallást, és 17 ponttal hajlamosabbak voltak békésnek nevezni azt, mint azok, akik híján voltak az alapvető ismereteknek, és muzulmán barátjuk sem volt. Az elemzés szerzői ugyanakkor azt is megállapították, hogy miközben némiképp emelkedett az iszlám ismertsége, a vallás iránti rokonszenv nem növekedett.

A megkérdezettek 81 százaléka mégis fontosnak (46 százalék nagyon fontosnak) tartotta, hogy Obama szeretne javítani Amerika muzulmán országokkal ápolt kapcsolatain. S miközben nagyjából minden ötödik válaszadó úgy érezte, az elnök túl messzire megy ezen erőfeszítései érdekében, 65 százalék úgy gondolta, jól intézi a dolgokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik