Külföld

Obama: Guantánamo bezárásában Európának is segítenie kell

admin
admin

2009. 04. 05. 18:07

Barack Obama felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy fogadják be a guantánamói támaszponton fogvatartott személyeket.

Az amerikai elnök erről vasárnap Prágában az EU-USA csúcstalálkozón beszélt. Obama közvetlenül januári beiktatása után jelentette be, hogy Washington be fogja zárni a guantánamói támaszponton lévő börtönt.

Beszédében Obama azt is elmondta, hogy hazája támogatja Törökország felvételét az Európai Unióba. “Ha az EU elutasítaná Törökország felvételét, az rossz jelzés lenne a muzulmán világ felé” – jegyezte meg a politikus.

Az amerikai államfő ugyanakkor hitet tett egy erős és egységes Európa mellett. “Nincs régi vagy új Európa, csak egy egységes Európa van” – húzta alá Donald Rumsfeld, a korábbi amerikai védelmi miniszter hírhedt kijelentésére célozva. Rumsfeld 2003-ban az Irak elleni katonai akció előkészítése során beszélt arról, hogy az “új Európa”, tehát a posztkommunista országok támogatják Washingtont, míg az akciót elutasító nyugat-európai országokat “régi Európának” minősítette. Obama mindmáig ellenzi az iraki beavatkozást.

“Bízom az erős Európában, s mindent megteszünk azért, hogy Európát támogassuk” – szögezte le. Elutasította azt a véleményt, hogy az erős Európa a transzatlanti kapcsolatok meggyöngüléséhez vezetne. “Az Egyesült Államoknak és Európának nincs más választása, mint a közös fellépés” – húzta alá.

Afganisztánnal kapcsolatban úgy vélte, hogy az EU “többet tehet, és többet is kell tennie” az ország újjáépítése és az ottani közbiztonság növelése érdekében. Obama azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Grúzia területi egységének fenntartását, és nem fogja elismerni sem Dél-Oszétia, sem Abházia függetlenségét.

Az Egyesült Államok és Irán viszonyában Washington igyekszik meghaladni az évtizedek óta tartó “bénulást”, és javítani a kapcsolatokon.

A csúcstalálkozó kezdetén az Európai Unió és az Egyesült Államok közösen elítélték az észak-koreai rakéta fellövését, és felszólították Phenjant, hogy tartsa tiszteletben korábbi kötelezettségvállalásait.

Obama beszédében megígérte, hogy az Egyesült Államok a jövőben bekapcsolódik a globális klímaváltozás elleni küzdelembe. “Az USA ezt a kérdést eddig nem kezelte súlyának megfelelően” – ismerte el az elnök.

Magyarországot a prágai csúcstalálkozón Göncz Kinga külügyminiszter képviseli.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.