Nagyvilág

Obama elhagyta Prágát

Majdnem egyórás beszélgetést folytatott Václav Havel volt cseh köztársasági elnökkel prágai látogatása végén vasárnap délután Barack Obama, amerikai államfő.

A nem hivatalos találkozóra amerikai kérésre került sor. “Sok mindenről beszéltünk, még a politikáról is” – mondta a találkozó után újságíróknak Havel. Elárulta: a találkozó végén Obamának ajándékozta angolra fordított könyveit és írásait, hogy az “részletesebben is megismerkedhessen a cseh és a közép-európai valósággal”.

Obama szombaton érkezett a cseh fővárosba. A vasárnap délelőtt elmondott első nyilvános európai beszédében síkraszállt a nukleáris leszerelésért, majd délután részt vett az Európai Unió-Egyesült Államok csúcstalálkozón.

Az amerikai elnök prágai tartózkodását rendkívül szigorú biztonsági intézkedések kísérték. Érkezésekor és elutazásakor is lezárták a Ruzyne repülőteret, és korlátozták a Csehország feletti légtér forgalmát. Obama személyében az 1989. novemberi rendszerváltás óta ötödik alkalommal látogatott amerikai elnök Prágába.

Az Egyesült Államok elnökének prágai látogatása idején több tüntetés volt egy amerikai radarállomás Csehországba tervezett telepítése ellen. A radarállomás az amerikai légvédelmi rakétapajzs egyik európai eleme lenne. Felmérések szerint a projektet a cseh lakosság kétharmada ellenzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik