Külföld

Gasparovic nyert

admin
admin

2009. 04. 05. 08:42

Nem hivatalos végeredmény alapján Ivan Gasparovic jelenlegi államfő nyerte meg szombaton az elnökválasztás második, döntő fordulóját Szlovákiában: a Gasparovic megszerezte a szavazatok 55,54 százalékát, míg Iveta Radicovát 44,46 százalék támogatta. Csáky Pál szerint rossz hír, ha hazugságokkal és a magyar kártyával választást lehet nyerni.

A választói részvétel 51,67 százalékos volt, ami mintegy nyolc százalékkal magasabb, mint a két hete lezajlott első fordulóban. A két jelölt közti különbség magasabb a vártnál.

Ivan Gasparovic élvezte a két legerősebb kormánypárt – az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – támogatását, míg Iveta Radicová az ellenzék közös jelöltje volt, s mint ilyen maga mögött tudta a Magyar Koalíció Pártját (MKP) is.

Szlovákiában ez volt a harmadik közvetlen köztársaságielnök-választás. Gasparovic az első államfő, aki másodszor is mandátumot szerzett, s újabb öt éven keresztül ő lesz a pozsonyi elnöki palota lakója.

“Számoltam vele, számomra az eredmény nem meglepetés” – jelentette ki Gasparovic az eredményhirdetés után. Azonnal éles támadást indított a sajtó ellen, s azt állította, hogy az ellenségesen viselkedett vele szemben és hazugságokat írt róla.
“A választók értékelték munkámat, megmutatták, kit tartanak hitelesnek és kiben bíznak meg” – szögezte le az újraválasztott államfő. “Jelszavam nem változik: nemzetien gondolkodom, szociálisan érzek” – szögezte le.

“Köszönetet akarok mondani egész Szlovákiának, hogy a stabilitást választotta” – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök, aki éjfél előtt megjelent Gasparovic stábjában. Sajtóértekezletén Fico is keményen nekiment a szlovák sajtónak, amely szerinte a választás legnagyobb vesztese. “Hazudtak, szennyet szórtak ránk és piszkos munkát végeztek” – jegyezte meg a kormányfő. Bejelentette: hétfőn sajtóértekezleten értékeli a választást.

Radicová elismerte vereségét és gratulált Gasparovicnak a győzelemhez. Kiemelte, hogy az egymillió ember támogatását kötelezettségként fogja fel egy “új kezdetre”. Felszólította támogatóit, hogy tartsák tiszteletben a választás eredményét.
Hangsúlyozta: továbbra is elutasítja a hazugságokat, amelyekhez ellenfelei folyamodtak a választási kampány során. “Mindent megteszek annak érdekében, hogy Szlovákiában fordulat álljon be, és győzzön a tisztesség politikája” – hangoztatta. Radicová úgy vélte: nem a magyar kártya döntötte el a választás sorsát, hanem az, hogy Fico és pártja kiállt Gasparovic mellett.

Csáky Pál, az MKP elnöke úgy vélte: rossz hír Szlovákia számára, ha hazugságokkal és a magyar kártyával választást lehet nyerni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.