Külföld

Észak-Korea fellőtte a rakétáját

admin
admin

2009. 04. 05. 09:53

A nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Észak-Korea vasárnap fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat akar a világűrbe juttatni; Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok máris élesen elítélte a történteket.

A rakéta fellövéséről először a dél-koreai és japán média számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva, később az Egyesült Államok és Oroszország is megerősítette.

Phenjan arra hivatkozva harangozta be korábban a rakéta fellövését, hogy távközlési műholdat akar a világűrbe juttatni. Az Egyesült Államok és a vele szövetséges viszonyban lévő Dél-Korea és Japán viszont azt gyanítja, hogy Észak-Korea magát a nagy hatótávolságú rakétát akarta kipróbálni, amely korábbi jelentések szerint képes lehet az Egyesült Államok területének – Alaszkának – az elérésére.

A lövedék tokiói kormányforrások szerint áthaladt Japán felett és a Csendes-óceán felé tart. A tokiói miniszterelnöki hivatal szerint a rakétáról levált első gyorsító fokozat feltehetően a szigetország északi részétől mintegy 280 kilométerre nyugatra a Japán-tengerbe hullott, a második pedig Japán partjaitól 1270 kilométerre keletre a Csendes-óceánba zuhant.

A rakétáról levált alkatrészek a szigetországban nem okoztak sem anyagi kárt, sem személyi sérülést. A japán légvédelem tokiói közlés szerint nem tett kísérletet a rakéta lelövésére, jóllehet a Japán-tengeren rakétavédelmi rendszerrel felszerelt japán, valamint amerikai és dél-koreai hadihajók várták az indítást.

A rakéta fellövését a három ország máris élesen elítélte. Az amerikai külügyminisztérium provokatív lépésnek minősítette a rakétaindítást és azt ígérte, megteszi a “megfelelő lépéseket” annak érdekében, hogy megmutassák: Phenjan nem fenyegetheti büntetlenül más országok biztonságát.

Japán rendkívül sajnálatosnak mondta a rakéta fellövését és az ENSZ Biztonsági Tanácsának soron kívüli összehívását kéri.

Dél-Korea pedig felelőtlen lépésnek és provokációnak minősítette északi szomszédja eljárását; egyelőre nem tudni, hogy Szöul milyen válaszlépésekre készül.

Egy dél-koreai kormánytisztviselő úgy nyilatkozott, hogy az észak-koreai rakéta valóban műholdat szállított, bár ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a fellövés sikeres volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.