Nagyvilág

Többezer új NATO-katona Afganisztánban

Háromezer fős katonai erősítést küld a NATO Afganisztánba, az augusztus 20-ára kitűzött elnökválasztás biztonságának szavatolása érdekében - döntöttek szombaton, a NATO-csúcstalálkozó strasbourgi zárónapján a tagországok állam-, illetve kormányfői.

Emellé 100 millió dollárt – jelenlegi árfolyamon mintegy 75 millió eurót – szánnak az afgán fegyveres erők fejlesztésére. Idén 70 kiképző csoportot küldenek Afganisztánba.

Barack Obama közlése szerint a csapaterősítés és a kiképzők létszáma összesen ötezer főt tesz ki. A NATO-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök kiemelte: nem csak azok a katonák hasznosak, akik közvetlen harcot vívnak a lázadókkal, hanem mindazok, akik különböző afganisztáni feladatokat ellátva “útját állják az ártó szándéknak”.

Európában tett első elnöki útjának eddigi eredményeiről mérleget készítve Obama azt mondta, “valódi és példátlan előrehaladást” sikerült elérni mind a világgazdasági visszaesés leküzdése, mind az afganisztáni háború ügyében.

Az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiájában – miként azt az elmúlt napokban az amerikai illetékesek kifejtették – a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap az, hogy Afganisztán helyzetének megoldásához elengedhetetlen a térség országainak együttműködése, valamint a nyugat-pakisztáni stabilitás megteremtése – utóbbin értve annak a mostani helyzetnek a felszámolását, amelyben az afgán lázadók és a terroristák menedéket nyernek pakisztáni területen.

Washington maga jelentős létszámban növeli afganisztáni katonai erejét. Az erőfeszítésekhez támogatást igényel a szövetségesektől, de ez nem annyira egyre több katona kérését jelenti, hanem azt, hogy a nemzetközi közösség segítse Afganisztánt, legyen képes minél inkább saját erőből úrrá lenni a helyzeten. Ilyen segítség lehet az afgán hadsereg fejlesztése, az afgán rendőrség kiképzése, illetve a több pénzt is jelentő civil támogatás nyújtása.

A NATO-csúcson éles bírálatot kapott Hamid Karzai afgán elnök, ezúttal nem az országát elborító korrupció, hanem az afgán házassági törvény miatt, amelyet úgy értelmeznek, hogy az engedi a házasságon belüli nemi erőszakot. Angela Merkel német kancellár kiemelte a nők és férfiak egyenjogúságát, és a törvény elutasítását követelte. Az afgán fél állítólag fordítási félreértésekre hivatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik