Nagyvilág

Obama megérkezett Prágába

Megérkezett szombaton este Prágába Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. A Ruzyne repülőtéren az amerikai vendéget Václav Klaus cseh államfő, illetve az Európai Unió nevében Mirek Topolánek cseh kormányfő fogadta.

Obama vasárnap délelőtt nyilvános beszédet mond, majd részt vesz az Európai Unió – Egyesült Államok csúcstalálkozón. Az idei fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki étisztét.

Prágai diplomácia források szerint az amerikai elnök beszédében a transzatlanti kapcsolatokkal, a leszereléssel, a gazdasági válsággal és a nemzetközi biztonsággal foglalkozik.

“Bár a hidegháború már véget ért, az atomfegyverek terjesztése vagy a nukleáris anyagok lopása a föld minden városát bármikor pusztulással fenyegeti. A hét végén Prágában tervet terjesztek elő, hogyan lehetne elérni az atomfegyverek nélküli világot” – idézte Obama egyik strasbourgi kijelentését szombaton a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap.

Magánprogram

Szombaton este az Obama házaspárnak családi magánprogramja van – várhatóan egy cseh vendéglőben megvacsoráznak -, míg vasárnap teljes egészében a politikáé. Prágából való elutazása előtt Obama saját kezdeményezésére Václav Havel volt cseh államfővel találkozik.

Az amerikai elnök prágai tartózkodását rendkívül szigorú biztonsági intézkedések kísérik. Érkezésekor lezárták a Ruzyne repülőteret és korlátozták a Csehország feletti légi forgalmat is.
Barack Obama személyében az 1989 novemberi rendszerváltás után ötödik alkalommal látogat amerikai elnök Prágába.

Tüntetők

Obama érkezése előtt, szombaton délután mintegy 300 személy tüntetett egy amerikai radarállomás Csehországba tervezett telepítése ellen. “A radarállomás a pokolba vezető út Csehország, és egész Európa számára” – hangzott el a tüntetésen. A radarellenes aktivisták délelőtt az egyik prágai Moldva-hídra “Yes, we can say no to US military base” (Igen, mondhatunk nemet az amerikai katonai támaszpontra) feliratú transzparenst helyeztek el.

A Csehországba tervezett radarállomás az amerikai légvédelmi ernyő egyik európai eleme lenne. Felmérések szerint a projektet a cseh lakosság kétharmada ellenzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik