Nagyvilág

Merkel új veszélyekről beszélt

A demokráciák legerősebb védelmi szövetségének, egyben pedig értékközösségének nevezte Angela Merkel a fennállásának 60. évfordulóját szombaton ünneplő NATO-t, de arra is figyelmeztetett, hogy a szervezetnek új veszélyekkel kell szembenéznie.

A német kancellár a legnagyobb példányszámú országos napilapban, a Bildben megjelent, s jubileumhoz időzített cikkében úgy értékelte, hogy az atlanti szövetség a béke és a szabadság legfőbb garantálója, amely transzatlanti kapocsként köti szorosan össze Európát az Egyesült Államokkal.

A kancellár szerint Németország – amely 1955-ben csatlakozott az atlanti szövetséghez – a NATO-nak köszönheti háború utáni történetének leghosszabb békés időszakát.

Új veszélyek

Merkel ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a békét és a szabadságot új veszélyek fenyegetik. A kancellár ennek kapcsán a terrorizmust, egyes államok szétesését, a tömegpusztító fegyverek terjedését, valamint a világ más térségeiben dúló háborúkat, illetve válságokat emelte ki, s hangsúlyozta: ezekkel az új kihívásokkal csakis együttesen, az Egyesült Államokkal és a többi szövetségessel összefogva lehet felvenni a harcot.

A német kancellár ünnepi írásában ismét állást foglalt egy új cselekvési stratégia szükségessége mellett. Ennek kapcsán Merkel az új feladatok között említette a leszerelés, illetve a fegyverzetellenőrzés előmozdítását, a katonai képességek fenntartását, s megerősítette, hogy Németország átfogó biztonság koncepciót szorgalmaz, egy olyan biztonsági háló megteremtését, amely katonai, diplomáciai, gazdasági és humanitárius elemeket egyaránt magában foglal.

Nehogy ismét

Felhívta a figyelmet arra, hogy Afganisztánban “elengedhetetlen” annak megakadályozása, hogy onnan ismét terrortámadás induljon ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik