Nagyvilág

Második világháborús tömegsírra bukkantak Zágrábnál

Második világháborús tömegsírra bukkantak Horvátországban; a Zágráb közeli Harmica település mellett talált hat üreg a feltételezések szerint 4500 ember maradványait rejti - jelentette szombaton a horvát sajtó.

A helyszín Zágrábtól mintegy húsz kilométerre nyugatra van, a szlovén határ közelében. Az áldozatok többségükben a fasiszta usztasa mozgalom katonái voltak, akik a náci Németország oldalán harcoltak. A tömegsírban ott vannak emellett az egykori német hadsereg, a Wehrmacht mintegy ötszáz tisztjének maradványai is.

“A Wehrmacht 39. hadosztályának kötelékébe tartoztak. Az egységben horvát katonák szolgáltak, német tisztek parancsnoksága alatt” – mondta el a Juranji List című horvát lapnak Ivan Zvonimir Cicak, a Helsinki Emberjogi Bizottság horvát szekciójának munkatársa.

1945 elején a hadosztály Rijeka mellett megadta magát a Tito marsall – a későbbi jugoszláv elnök – által vezetett kommunista partizánhadseregnek. A partizánok azonban kivégezték őket, és holttesteiket Harmica mellett földelték el.

Cicak szerint a térségben minden bizonnyal további tömegsírok is vannak. A II. világháború idején Horvátországban több száz ezer szerbet, zsidót és romát gyilkolt le az usztasa rezsim.

A horvát sajtó szerint pénteken a magyar határhoz közeli Csáktornyánál (Cakovec) építési munkák közben fedeztek fel egy tömegsírt, benne feltehetően 1500, szintén a német csapatok oldalán harcoló, kivégzett horvát katona maradványaival.

Tomislav Karamarko horvát belügyminiszter elmondása szerint Horvátországban mintegy 840, a szomszédos Szlovéniában 600, Bosznia-Hercegovinában pedig további 90 tömegsír lehet.
A közép-szlovéniai Lasko település közelében március elején több száz mumifikálódott holttestre bukkantak egy bányában. Az ottani tömegsírban titóista partizánok által 1945-ben agyonlőtt szlovénok fekszenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik