Nagyvilág

A törökök vétózzák az új NATO-főtitkárt

Egyelőre nem tudtak megállapodni a NATO-országok vezetői az észak-atlanti szervezet új főtitkárának személyéről - közölték pénteken késő este diplomáciai források.

Eszerint a NATO állam-, illetve kormányfőinek baden-badeni munkavacsoráján azért nem született megállapodás, mert bár Németország erősen támogatta Anders Fogh Rasmussen dán liberális miniszterelnököt, és fontosnak mondta, hogy még ezen az estén egyezzenek meg, a török fél erre nemet mondott.

Rasmussen ellen az a fő ellenvetés a muszlim világban, hogy nem kért bocsánatot a dán sajtóban korábban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. Ankara emellett azt is nehezményezi, hogy Dániában engedik kurd tévéadó működését.

Az említett diplomáciai források szerint szombaton tovább folytatják az egyeztetést a főtitkár személyéről, de elképzelhető, hogy új nevek merülnek fel, hiszen Tayyip Erdogan török kormányfő állítólag kategorikusan leszögezte, Rasmussen helyett új személyt kell keresni.

A jelenlegi főtitkár, Jaap de Hoop Scheffer mandátuma július 31-ikén jár le. Az új főtitkár kijelöléséhez nincs feltétlenül szükség NATO-csúcsra, de a strasbourg-kehli csúcstalálkozó előtt erősek voltak azok a várakozások, hogy itt megállapodás születik.

Korábban felmerült Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, Peter MacKay kanadai védelmi miniszter, valamint Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter neve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik