Nagyvilág

Merkel koncertre viszi a NATO-résztvevőket

Összegyűltek a németországi Baden-Badenben péntek este a NATO-országok állam-, illetve kormányfői, hogy megkezdjék kettős helyszínen zajló, kétnapos tanácskozásukat.

A vendégeket Angela Merkel német kancellár üdvözölte, majd koncertre invitálta. Ezután kezdődnek a párhuzamos munkavacsorák.

A csúcsvezetők Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral együtt a szövetség biztonságának általános helyzetét, valamint az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat vitatják meg. A külügyminiszterek vacsoráján – Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint Claudio Bisognierónak, a NATO főtitkárhelyettesének társaságában – egyebek közt a Nyugat-Balkán lesz a téma, azon belül eszmét cserélnek Koszovóról is.

A védelmi miniszterek – Franz Josef Jung német és Hervé Morrin francia szakminiszter vendégeként – a NATO védelmi képességeinek átalakításáról, a haderők reformjáról beszélnek.

Szombaton a franciaországi Strasbourgban tartják a plenáris tanácskozást, amelyen Afganisztán lesz a fő téma. A NATO mostani csúcstalálkozóján immár 28 ország vesz részt teljes jogú tagként: Albánia és Horvátország csatlakozása a minap vált hivatalossá.

A magyar küldöttséget Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti, a küldöttség tagjai közt van Göncz Kinga külügy- és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik