Nagyvilág

II. János Pál a síron túl is csodákat tesz

A négy évvel ezelőtt elhunyt II. János Pál pápának tulajdonított két újabb csodáról számoltak be a Vatikánban, illetve az Egyesült Államokban - jelentette pénteken az olasz hírügynökség.

Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, aki évtizedeken át volt a néhai egyházfő személyi titkára, a minap elmondta: felgyógyult veserákból egy kilencéves gdanski fiú, miután imádkozott II. János Pál sírjánál a római Szent Péter-bazilikában.

A fiú nem tudott járni, kerekesszékhez volt kötve, de miközben a sír meglátogatása után kilépett a bazilikából, hirtelen azt mondta szüleinek: “Tudok járni!”. “Felállt és járt” – mondta Dziwisz.

A másik csodáról pedig egy clevelandi kórház papja számolt be az ABC amerikai televízióban. Eszerint egy 26 éves férfi, bizonyos Jory Aebly fegyveres rablótámadás célpontja lett. Eközben súlyos fejsérülést szenvedett, de felépült, miután kapott egy olyan rózsafüzért, amelyet a néhai pápa megáldott.

Ahhoz, hogy valakit boldoggá avassanak, az illető halála után történnie kell legalább egy olyan “csodának”, amely bizonyíthatóan neki tudható be. Az illető szentté avatásához pedig szükséges, hogy az egyház előzőleg a boldogok sorába emelje.

A Szentek Ügyeinek Kongregációja előtt van már bizonyítás végett egy olyan “csodás eset”, amelyet II. János Pálnak tulajdonítanak: felgyógyult Parkinson-kórból egy fiatal francia apáca. Ebben a betegségben szenvedett az egyházfő is.
II. János Pál boldoggá avatási eljárását utóda, XVI. Benedek két hónappal 2005. április 2-ai halála után indította el, ami kivételesen rövid idő. A lengyel hívek szerint viszont az eljárás máris túl hosszú időt vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik