Nagyvilág

Horvátország harci tapasztalatait vinné a NATO-ba

Horvátország saját hadseregének háborús tapasztalatát hozza a NATO-ba, és ez olyan tapasztalat, amivel a legtöbb szövetséges hadsereg nem rendelkezik - mondta Stipe Mesic horvát elnök az atlanti szervezet csúcstalálkozója előtt.

Horvátország – Albániával együtt – a minap csatlakozott a NATO-hoz, és e két nyugat-balkáni ország belépésével az atlanti szervezet tagjainak száma 28-ra emelkedett.

Jugoszlávia 1991-es felbomlása után az akkor megszülető horvát hadsereg 1995-re legyőzte a szerbeket, akik egy ideig az ország területének egyharmadát tartották ellenőrzésük alatt.

Mesic büszkén nyilatkozott arról, hogy ahol azóta horvát katonák nemzetközi misszió keretében megjelentek, ott mindenütt nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Megjegyezte azonban: Afganisztánban, ahol 280 horvát katona szolgál, csupán katonai eszközökkel nem lehet győzelmet aratni, szükség van a politikai megoldás keresésére is. A közép-ázsiai országban még nem érte el a “kritikus tömeget” azoknak a száma, akik békét akarnak – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik