Nagyvilág

Amerikai kémközpont van Kirgizisztánban?

A Rosszija orosz állami televízió azzal vádolta pénteken az Egyesült Államokat, hogy nagyszabású hírszerző műveletre használja fel egyetlen megmaradt közép-ázsiai légi támaszpontját.

Az orosz hatóságok szócsövének tekintett Rosszija tévé részletet mutatott be egy dokumentumfilmből, amelyet vasárnap sugároz teljes terjedelemben. Ez állítólag azt mutatja, hogy miként épített fel az Egyesült Államok egy nagyszabású hírszerző műveletet a Kirgizisztánban lévő Manasz légi támaszponton.

A kamera egy ablaktalan kétszintes épületre fókuszál a képsorban, s a riporter által alámondott szöveg szerint az objektum fontos rádió-felderítő egység központja.
A riport szerint az Egyesült Államok különleges osztagot hozott létre a támaszponton helyi politikusok megfigyelésére és a kirgiz kémelhárítást megtévesztő akciók végrehajtására. A Rosszija tévé riportja szerint az amerikai tevékenység súlyosan sérti a nemzetközi normákat.

2001 óta fontos, egy idő óta pedig meghatározó szerep jutott ennek a támaszpontnak az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőknek szánt utánpótlás szállításában. A kirgiz állam azonban februárban bejelentette a támaszpontbérleti szerződés felmondását, közvetlenül azután, hogy kétmilliárd dollár értékű segélycsomagra kapott ígéretet Moszkvától. Az amerikaiaknak a nyáron kell távozniuk Kirgizisztánból, ha Biskek addig nem gondolja meg magát.

Az amerikai védelmi minisztérium éppen pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok alternatív utánpótlási útvonalról állapodott meg Üzbegisztánnal. Az amerikaiak üzbegisztáni tranzitútvonalakon szállíthatnak élelmiszert, ruházatot és egészségügyi ellátmányt Afganisztánban állomásozó katonáiknak, fegyvert azonban nem. Februárban egyébként Moszkva is hozzájárult az Afganisztánban állomásozó amerikai erőknek szánt nem katonai szállítmányok oroszországi tranzitjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik