Nagyvilág

“Fizetést” kapnának a nagymamák az unokák után

A gyermeknevelési támogatás összegének növelését tervezik Romániában. A tárca szerint jelenleg 20 ezer szülőt érintene a "nagymamapénz" összegének növelése Romániában.

Ezzel a most kidolgozás alatt álló törvénymódosítással a román munkaügyi minisztérium arra szeretné ösztönözni a kismamákat, hogy korábban, a kétéves gyermeknevelési szabadság letelte előtt térjenek vissza a munkahelyükre.

Számításaik szerint a gyermeknevelési támogatás 30 százaléka lehetne a havi segély a gyermekszabadság letelte előtt munkába állóknak, de semmiképpen nem lenne kevesebb 600 lejnél (42 ezer forint).

Ezt az összeget a szülők a dada, bölcsőde vagy a gyerekre vigyázó nagymama kifizetésére használhatnák. A támogatás növelését az is indokolttá teszi a minisztérium szerint, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a munkahelytől történő hosszabb távollét esetén állásukat kockáztathatják a szülők.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap egy példára hivatkozva arról ír, hogy különösen a nagyvárosokban kevés a havi 600 lejes összeg a baby-sitterek (pótmamák) kifizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik