Külföld

Rakéta helyett műholdat küld fel Észak-Korea?

admin
admin

2009. 04. 01. 07:37

Egy kereskedelmi műhold felvételeiből ítélve nem zárható ki, hogy Észak-Korea mégis műhold felbocsátására készül, és nem nagy hatótávolságú rakétával fog kísérletet végrehajtani - közölték szerdán névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztségviselők.

Egy kereskedelmi műholdról készített felvételen látszik, hogy a kommunista ország északkeleti partján lévő Muszudan-ri indítóálláson látható Taepodong-2 típusú rakéta feje gömb alakú, mint általában az amerikai, orosz, kínai vagy európai műholdakat felbocsátó rakéták csúcsa is hasonló formájú. Amennyiben a hordozórakéta robbanófejjel lenne ellátva, akkor inkább kúp alakú lenne az orrésze.

A kereskedelmi műhold által készített felvételt közzétette internetes oldalán a washingtoni Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS), amely biztonsági, egyebek mellett atomfegyverekkel kapcsolatos kérdésekről tájékoztatja a közvéleményt.

Észak-Korea előre bejelentette, hogy április 4. és 8. között egy nagy hatótávolságú rakétát bocsát fel, amellyel – állítása szerint – műholdat fog Föld körüli pályára állítani. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában nem a műholdfelbocsátás, hanem magának a rakétának – egy Taepodong-2 típusúnak – a kipróbálása. A rakéta mindkét esetben ugyanaz, csak a csúcsa más. Szakértők szerint azonban mivel Észak-Koreának nincsenek műholdak követéséhez szükséges fejlesztései, alig hihető, hogy Phenjan valóban műhold felbocsátására, s nem rakéta kipróbálására készül.

A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) közben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a rakétakísérlet sikeres is lenne, az csak jelentéktelen mértékben növelné a biztonsági kockázatokat. Amennyiben azonban a nemzetközi közösség aránytalanul túlreagálja a rakétakísérletet, az az észak-korai atomprogram felszámolását célzó hatoldalú tárgyalások végét jelenthetné, és olyan pusztító háborút robbanthatna ki, amelynek kárát látná nemcsak Dél-Koreának és Japánnak, hanem az egész világ. A válsággócok elemzésével foglalkozó tekintélyes nemzetközi intézet szerint a rakétakísérletre nyugodt és összehangolt választ kell adni, fokozva a nyomást Phenjanra, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.