Nagyvilág

Könnygázgránátok a NATO-csúcs előtt

Összetűzés volt kedden késő este Strasbourgban NATO-ellenes tiltakozók és a rendőrség között, amely során fény- és hanggránátokat, illetve könnyfakasztó gázt vetettek be.

A kelet-franciaországi városban szombaton tanácskoznak az észak-atlanti szervezet állam-, illetve kormányfői, de a NATO-csúcs már pénteken megkezdődik a németországi Baden-Badenben, a tagállamok vezetőinek közös vacsorájával. A NATO létrehozásának 60. évfordulójához időzített, ünnepinek szánt csúcstalálkozót hatalmas erőkkel biztosítják, mert jelentős számú tiltakozóra is számítanak.

A hatóságok által “militánsnak”, önmagukat “pacifistának” minősített NATO-ellenes demonstrálók számára Strasbourg déli külvárosában “NATO-ellenes falut” alakítottak ki a rendvédelmi szervek. Azt akarják, hogy a tiltakozóknak ne legyen módjuk rendbontásra a patinás belvárosban, még kevésbé a NATO-csúcs helyszínéül szolgáló kongresszusi központ környékén. A Rajna-parthoz közel jelöltek ki egy elkülönített térséget, ahol a NATO ellenzői élhetnek véleménynyilvánítási jogukkal.

Kedd estére már sokan összegyűltek ezen a területen, és a rendőrök igazoltatásba kezdtek. Ez kiváltotta egy mintegy 150 fős, különösen harcias csoport felháborodását, és az incidens odáig fajult, hogy a rendfenntartók fény- és hanggránátokat, illetve könnyfakasztó gázt vetettek be. Több tucat tüntető rendőrségi járműveket kővel dobált meg. Személyi sérülés, illetve őrizetbe vétel a kedd esti incidens során nem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik