Nagyvilág

Gasparovic ellen kampányol az Új Szó

Iveta Radicová, a szlovákiai ellenzék közös államfőjelöltjének támogatására buzdítja a választókat a Új Szó című pozsonyi napilap szerdán, az elnökválasztás 2. fordulója előtti kampány utolsó napján. Gasparovicról mindeközben azt írták, hogy a magyarokat lépten-nyomon alázza, és Slotához hasonlítják.

„El kell menni választani… és Iveta Radicovára kell szavazni. Két nagyon erős érv szól emellett: Ivan Gasparovic teljesen alkalmatlan a tisztségre, Iveta Radicová viszont nem a kisebbik rossz, hanem a „nagyobbik jó”, vagyis minden normálisan gondolkodó ember nyugodt szívvel adhatja rá a voksát. Nemzetiségtől függetlenül” – írja a lap.

Az újság szerint minden Ivan Gasparovic ellen szól. A véletlennek köszönheti azt az öt évet, amelyet semmittevéssel töltött a Grassalkovich-palotában. Ha 2004-ben egy konzervdoboz jut be a második fordulóba, az is legyőzte volna Vladimír Meciart. Hobbiállamfőként egyetlen tettét sem lehet megemlíteni, amely miatt azt mondhatnánk, megérdemli az ismétlést. Autóversenyek, folkfesztiválok, hokimeccsek és bakik szegélyezik elnöki ösvényét. Múltja tele májfoltokkal. Tevékeny részese volt annak az időszaknak, amely mellékvágányra állította Szlovákiát. Meciar hopmestereként végigasszisztálta a vadprivatizációt, a hosszú kések éjszakáját, az összes olyan kétes ügyet, amely miatt Szlovákia fekete lyukként szerepelt az európai térképen. Most éppen Fico kormányfőnek pitizik pincsikutyaként – írja az Új Szó.

„A magyarokat lépten-nyomon alázza, Slota szótára már az övé is. Nagyon gyorsan elfelejtette, hogy nekik is köszönheti ötéves királyságát. Egyetlen gesztusra sem tellett tőle, egyetlen olyan kijelentés nem hagyta el a száját, amely arra utalna, állampolgárként kezel bennünket. Számára Szlovákia nemzetállam, a szlovákok állama” – mutat rá a lap.

Iveta Radicováról azt írja, hogy nem osztja meg az embereket, hanem egyesíti, toleráns, aki nem nemzetiség alapján osztályozza a társadalmat. Iveta Radicová személyében „Szlovákiának először lehet olyan elnöke, aki miatt nem kell szégyenkezni sem itthon, sem külföldön. 2004-ben a kisebbik rossz elve alapján éppen a magyarok szavazataival nyert Gasparovic. A szlovákiai magyarok igenis eldönthetik egy választás sorsát. Tartozunk annyival magunknak, hogy a lehető legtöbben elmegyünk szavazni, és eltüntetjük a történelem süllyesztőjében azt, akit annak idején trónra segítettünk. Radicová az egyetlen választás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik