Nagyvilág

A szlovákoknál sem jobb a politika

Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke beismerte, hogy ő adta fel az Iveta Radicová-ellenes, nagy port kavaró hirdetéseket egy dél-szlovákiai újságban. Az SNS ugyanakkor azt állítja, a magyaroknak autonómiát ígérő hamis röplapokhoz a pártnak nincs semmi köze - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

“Ha akarják, feszítsenek keresztre. De az embereknek végre fel kell nyitni a szemét” – jelentette ki az újsághirdetéssel kapcsolatban Belousovová. Azt már nem akarta elárulni, milyen bizonyítékok alapján állítja, hogy Radicová valaha is autonómiát ígért volna a magyar nemzetiségű választóknak.

Az újság szerint nem sokkal azután, hogy a déli régiókban szétterítették a Radicová nevében autonómiát ígérő szórólapokat, egy szlovák regionális lap szerkesztőségének a következő szövegű hirdetést küldték el: “Olyan embert akarunk államfőnek, aki az autonómia fejében megszerezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását, vagy olyat, aki Szlovákia érdekeit védi? Szlovákok, válasszuk meg Ivan Gasparovicot szlovák államfőnek!”

Elhatárolódtak

Miközben a múlt héten az államfő, valamint szóvivője és kampányfőnöke, a kormányfő és a kormánypártok is elhatárolódtak a Radicová-ellenes hirdetésektől, a hét végén Belousovová bejelentette: az egészet ő találta ki.

Meggyőződése, hogy Radicová irányította az autonómiát ígérő röplapok terjesztését az ország déli régióiban. Szerinte azt a látszatot akarta kelteni a szlovák választók szemében, hogy őt minden oldalról támadások érik, hamisítják röplapjait, “ő az a szegény nő, akit az erős férfiak bántanak” – fejti ki az Új Szó.

Nem reagál Fico

Robert Fico kormányfő nem reagál az SNS hirdetésére. “Nem nyilatkozunk. A kormányfő figyelemmel kíséri a kampányt, de nem reagálunk” – mondta Silvia Glendová szóvivő.

Marek Trubac, az államfő szóvivője lapzártáig nem vette fel telefonját. Gasparovic kampányfőnöke, Jozef Grapa azt mondta: nem tudja, milyen megfontolásból adta fel az SNS a hirdetést. “Nem tudom, mi inspirálta őket, ezért érdemben nem akarom kommentálni. Vélhetőleg ez reakció Radicová kampányára, aki szüntelenül és indokolatlanul támadja Ivan Gasparovicot. Mi nem folyamodnánk ilyen módszerekhez” – magyarázta az Új Szónak Grapa. Bár azt kijelentette, hogy stábja nem rendelne ilyen hirdetést, az SNS lépéseitől egyértelműen nem határolódott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik