Nagyvilág

Orbán árt a szlovákiai magyaroknak?

Nem volt szerencsés Orbán Viktor kárpátaljai ígérete a kettős állampolgárságról a szlovákiai magyarok érdekeit tekintve, az elnökválasztás második fordulója előtt - írta az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

„Orbán Viktor hét végi kijelentésének, mellyel megígérte a kettős állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, két magyarázata lehetséges: 1. Orbán Viktor a messzemenőkig lesajnálja a határon túli magyarok érdekeit, vagy 2. Orbán Viktor a messzemenőkig lesajnálja a határon túli magyarok érdekeit” – írja a lap.

Kifejti: egy pártelnök külföldi látogatása előtt, melyen ráadásul nyilvános szereplésre lehet számítani, stábja rendszerint készít számára egy tájékoztatást a régió helyzetéről és az aktuális bel- és külpolitikai összefüggésekről. Jelenleg kétségtelenül az utóbbi témák közé tartozik a szlovákiai államfőválasztás is, amelyről azonban a Fidesz elnöke bizonyára értesült már.

Nincs relevanciája a kijelentésének Ukrajnában

„Feltételezhetően azt is tudja, hogy a választás kimenetele nagyon fontos a szlovákiai magyarok számára, s gyaníthatóan arról is hallott már, hogy az utóbbi napokban a választási kampány első számú motívuma a durva nacionalizmus lett, melynek kapcsán az ő neve is rendszeresen felmerül, s a szlovák nemzeti érzelmű választók megfélemlítésére és mozgósítására használják – tegyük hozzá, jogtalanul” – emeli ki a lap írása.

Az Új Szó szerint Orbán Viktornak tudnia kell, hogy minden, amit mond, pláne külföldön, nagy figyelemnek örvend Szlovákiában, s garantáltan felhasználják a kampány során. „A kárpátaljai magyarok előtt persze hálás feladat lehet megígérni a kettős állampolgárságot, jóllehet egy ilyen kijelentésnek ma semmilyen valós relevanciája nincs, hiszen a Fidesz egyelőre ellenzéki párt, s könnyen megeshet, hogy minimum másfél évig még az is marad” – fogalmaz az Új szó.

Szlovákiában felkapták a fejüket

„Ellenben annál nagyobb a politikai relevanciája a szlovákiai államfőválasztás kapcsán, melynek hatalmas a tétje az itteni magyarok számára, s várható, hogy a szlovák nacionalista erők minden lehetőséget megragadnak a magyar kártya kijátszására” – jegyzi meg a lap.

„A fentiek tükrében két dolog lehetséges. Orbán Viktor tudatában van mindennek, de számára a magyarországi nyilvánosság a mérvadó, hiszen neki Magyarországon kell megnyernie a választásokat; ebben az esetben a fentebb vázolt 1. pont érvényes. Vagy – bár ennek valószínűsége meglehetősen alacsony – Orbán Viktor nem tudatosítja szavainak súlyát, mert nem tájékozott a határon túli magyar politika aktuális kérdéseiről, ekkor viszont a 2. pont lép érvénybe. Akárhogy legyen is, a szlovákiai magyarok egyet mondhatnak Orbán hét végi kijelentésére: köszönjük, Viktor!” – zárja kommentárját az Új Szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik