Nagyvilág

Lesújtó uniós jelentés a homofóbiáról

Zaklatásnak és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve Európa-szerte a leszbikusok, a homoszexuálisok, a biszexuálisok és a transzszexuálisok - olvasható az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége által kedden Brüsszelben közzétett jelentésben.

A zaklatás és a diszkrimináció a társadalmi élet minden területén megmutatkozik, az iskolákban, a munkahelyeken és az egészségügyi intézményekben egyaránt – állapítják meg a jelentés készítői.

Morten Kjaerum, az ügynökség vezetője elmondta, hogy a homofóbia erőszakos cselekményekre is sarkall, annak ellenére, hogy az uniós jog előírásai mind a 27 tagállamban tiltják a nemi orientáció alapján való hátrányos bánásmódot. “Intő jelek ezek abban az EU-ban, amely a diszkriminációmentességet hirdeti” – mondta Kjaerum az Európai Parlament épületében tartott tájékoztatóján.

A jelentés öt uniós országból – Bulgáriából, Észtországból, Lettországból, Lengyelországból és Romániából – kapott olyan jelentést, hogy melegek felvonulási rendezvényeit akadályozták.
Ezen túlmenően – olvasható a dokumentumban – Olaszországban, Magyarországon, Máltán, Bulgáriában, Cipruson és a Cseh Köztársaságban számos politikus, illetve vallási csoport részéről elutasító reagálást váltott ki a melegek jogi helyzetének javítására irányuló törekvés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik