Nagyvilág

Bajnai mazochista?

A Berliner Zeitung Magyar tévelygés című kommentárjában azt hangoztatta: aki Magyarországon ma miniszterelnök akar lenni, annak bizonyára mazochista hajlamokkal kell rendelkeznie.

Több német napilap is kommentárban foglalkozott kedden a magyarországi belpolitikai helyzettel. A Süddeutsche Zeitung a miniszterelnök-jelölt Bajnai Gordon portréját rajzolta fel.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung magyar származású politikai szemleírója, Georg Paul Hefty elemzésében úgy vélekedett, hogy a magyarországi válságnak három főszereplője, ha úgy tetszik okozója van, mégpedig a külföldi gazdasági tényezők, a magyar nép és a politikai pártok. A politikai pártoknak – mint írta – nem sikerül elnyerniük az állampolgárok bizalmát. Elég csak a lehetséges (és korábban a koalíciót megszakító) kormányzati partnerekre, a szocialista pártra és a Szabad Demokraták Szövetségére pillantani.

Az újabb “rettenthetetlen”

A szocialistáknak, az ország legnagyobb pártjának 2002 és 2004 között egyetlen olyan tagja sem volt, aki kormányfőként szóba jöhetett volna. Ezért egy párton kívülit kellett miniszterelnökké jelölni. Őt már kormányfőként egy párttag követte, aki viszont nem rendelkezett parlamenti mandátummal. Utódaként a párt vezetői most ismét egy olyan embert szemeltek ki, aki láthatóan nem kíván belépni a pártba, de a tagságtól azt követeli, hogy sorakozzon föl mögötte. Hogy tudnának így az egyszerű párttagok bizalmat nyilvánítani, s hogyan lenne képes a párt elnyerni a választók bizalmát? – tette fel a kérdést Hefty. A legtisztább eljárást bizonyára az előre hozott választások jelentenék – vélekedett Georg Paul Hefty.

A baloldali beállítottságú Berliner Zeitung Magyar tévelygés című kommentárjában azt hangoztatta: aki Magyarországon ma miniszterelnök akar lenni, annak bizonyára mazochista hajlamokkal kell rendelkeznie. “A szocialista tábor egykori legvidámabb barakkja” két évtizedes kockázatos gazdálkodás után a szakadék szélén áll. Miután több jelölt is elutasította a felkérést, most a szocialista kabinet eddigi gazdasági miniszterének, Bajnai Gordonnak a személyében találták meg azt az újabb “rettenthetetlent”, akivel kísérletet tesznek. Rokonszenvre azonban a kormányfő aligha számíthat, a lakosságot ugyanis a reformok, a takarékosság és a korlátozások rögös és alternatíva nélküli útján kell vezetnie.

Mivel azonban Magyarországon ma a kormányzás nem más, mint nehéz teher, s a kormányfői poszt valójában katapult, a konzervatív ellenzék nem törekszik állhatatosan új választásokra… Mégis az új választások jelentenék a súlyos helyzetből való kiút egyetlen lehetséges kezdetét – vélekedett a lap, hangsúlyozva: az országnak egy valódi mandátummal rendelkező vezetésre lenne szüksége az előtte álló kemény és fájdalmas időszakhoz. Egy ilyen mandátum egy demokráciában nem jöhet létre a hatalmon lévő elit többé-kevésbé átlátható sakkhúzásaival, az csakis a választók szavazatai alapján biztosítható – írta a Berliner Zeitung.

Kilépni Gyurcsány árnyékából

A liberális Süddeutsche Zeitung fényképpel ellátott portrét közölt Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltről. Az újság feltette a kérdést: hogyan tarthatott ki a hatékony szervező és stratéga hírében álló Bajnai gazdasági miniszterként 2007 óta Gyurcsány Ferenc szocialistáinak kormányában, amely az elmúlt másfél év agóniájában csakis saját hatalmának megőrzésén munkálkodott, s semmi erőt nem mutatott fel a szükséges reformok végrehajtásához és a válságkezeléshez. Az újság szerint egyedül Bajnai higgadt tevékenységének tulajdonítható, hogy az ország még viszonylag nyugodtan viselte az akut gazdasági válságot.

A lap szerint Bajnai Gordonnak cselekvési szabadságra van szüksége, különben hamarosan az a benyomás alakulhat ki, hogy mégis csak Gyurcsány irányítja őt. Az újság emlékeztetett arra, hogy a 41 éves párton kívüli gazdasági szakember és menedzser határozottan követelte: biztosítsanak szabad kezet számára, ellenkező esetben lemond új hivataláról. S hozzátette azt is, hogy nem érdeklik a támogatottsági indexek, nincsenek politikai ambíciói, s az idő előtti választásokat semmiképp nem tekinti “ördögi rossznak”. “Ennyi belső függetlenség erőt ad” – vélekedett a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik