Nagyvilág

Moldova megtiltotta a románok beutazását

Több száz román állampolgárt fordítottak vissza az elmúlt napokban a moldovai hatóságok a román-moldovai határról, Bukarest ezért felszólította Chisinaut, hogy szüntesse be az állampolgáraival szembeni visszaéléseket.

Cristian Diaconescu román külügyminiszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: megyei önkormányzatokat képviselő hivatalos román küldöttségektől, civilszervezetektől, művészeti csoportoktól és egyszerű román állampolgároktól egyaránt olyan panaszok érkeztek, miszerint a moldovai hatóságok valamilyen formában megtiltották nekik, hogy belépjenek a Moldovai Köztársaság területére. Rámutatott: a szokásos diplomáciai csatornákon magyarázatot kértek Chisinautól, de eddig semmilyen magyarázatot nem kaptak.

“Ilyen körülmények között természetes, hogy a nyilvánosság előtt felkérjük Moldovát: szüntesse be a román állampolgárok elleni visszaéléseket” – mondta Diaconescu. Csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Moldova megszegi kötelezettségeit, amelyek az Európai Unióhoz fűződő viszonyából erednek. A román diplomácia vezetője rámutatott: az állampolgárok szabad mozgásának a korlátozása bizonyítja, hogy Moldova valójában mégsem kíván európai útra lépni.

Moldovában április 5-én rendeznek parlamenti választást, a mostani diplomáciai feszültség ezzel áll összefüggésben. A moldovai külügyminisztérium múlt héten helyezte kilátásba a határátlépés korlátozását. Felszólították Bukarestet: ne engedélyezze, hogy a választások előtt román állampolgárok tömegesen Moldovába utazzanak, és ott kampányrendezvényeken részt vegyenek. A hivatalos indoklás szerint annak szeretnék elejét venni, hogy a választások előtti időszakban román állampolgárok olyan, provokatív akcióban vegyenek részt, amelyek az ország “destabilizálását” célozzák.
Moldova területe lényegében megegyezik a történeti Besszarábiával. Alig négymillió lakosának több mint kétharmada román nyelvet beszélő moldován, közel húsz százaléka pedig egyenlő arányban ukrán és orosz. Ez a terület 1918-ban Oroszországtól Romániához került, de a szovjet csapatok 1940-ben elfoglalták, megalakítva a Moldáv Szovjet Szocialista Köztársaságot.
A Szovjetunió felbomlása után azonban Moldova nem egyesült Romániával, noha a moldáv lakosság mintegy 20 százaléka támogatná azt, a többség viszont a független Moldáviában szeretne élni. Bukarest nem ismeri el, hogy lenne önálló “moldován” nyelv, ellentétben a chisinaui hatóságokkal, amelyek határozottan elutasítják, hogy a moldovánokat automatikusan “románnak” kezeljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik