Külföld

Újra gáz lehet az orosz-ukrán kapcsolatokban

admin
admin

2009. 03. 29. 08:51

A hét elején az EU és Ukrajna megállapodást írt alá az ukrajnai gázvezeték-rendszer korszerűsítéséről, s az orosz vezetők világosan jelezték, hogy ezt rossznéven veszik, és nem marad következmények nélkül. Azóta Moszkva naponta érezteti ezt az erősen rászoruló Ukrajnával.

A ukrán-EU megállapodás lényege, hogy az ukrajnai vezetékrendszert az EU közreműködésével újítják fel, de arról is szó van, hogy az unió, illetve tagállamai esetleg az orosz-ukrán határon vásárolják meg az orosz gázt.

Először Vlagyimir Putyin kormányfő jelentette ki: Oroszország felülvizsgálja az unióhoz fűződő kapcsolatait, ha érdekeit állandóan figyelmen kívül hagyják. Ezután Dmitrij Medvegyev javaslatára kedden meghatározatlan időre elhalasztották az jövő hétre kitűzött orosz-ukrán kormányfői találkozót, amelyen az Ukrajna által kért ötmilliárd dollárról lett volna szó. Az összeg az ukrán valuta megszilárdítása mellett a Naftogaz Gazprommal szembeni fizetőképességének megőrzését is szolgálta volna. Moszkva hajlamos lett volna megadni, de ez most kétségessé vált, s nem is szándékoznak új időpontot kitűzni a találkozóra, amíg Ukrajna nem szolgál magyarázattal a brüsszeli megállapodásra. A Naftogaz már be is jelentette, hogy problémák lehetnek az április 8-án esedékes fizetéssel.

Március elején, amikor a Naftogaznak szintén fizetési problémái voltak, az orosz fél leszögezte: ha nem érkezik meg a szükséges összeg idejében, a Gazprom előre fogja kérni a gáz árát. Ha azonban a Naftogaz a már felhasznált gázt sem tudja kifizetni, még kevésbé tudja előre letenni az árat. A Gazprom újra elzárhatja a gázcsapot, s a januári gázháború tanulsága szerint Ukrajna ismét az Európába szállítandó orosz gázt csapolja majd meg.

Moszkva azonban nem enged. Egész héten szinte minden napra jutott hír, amely ezt érzékeltette. Gazprom-forrásokra hivatkozó pénteki sajtójelentések szerint a Gazprom a RoszUkrEnergo (RUE) mellett állt ki annak a Naftogazzal szembeni követelései ügyében. Az orosz konszern, amely januárban Ukrajnával kórusban vádolta a gázháború kirobbantásával az 50 százalékban saját, 45 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember tulajdonában lévő, az orosz-ukrán gázüzletbe (Gazprom-források szerint Viktor Juscsenko ukrán elnök kérésére) korábban bevont, majd a januárban aláírt Gazprom-Naftogaz szerződésből (Julija Timosenko kormányfő követelésére) kikerült közvetítőt – mellette állt ki a stockholmi kereskedelmi kamara választott bíróságának meghallgatásán. A RUE 600 millió dollárnyi adósság kifizetését és az ukrajnai tárolókban lévő, 11,5 milliárd köbméter kiemelését és határra szállítását követeli.

Közben a Gazprom egy illetékese a hét közepén kijelentette: az ukrajnai vezetékek a Szovjetunió idején, egy egységes rendszer részeként épültek, s bármiféle változtatás az egész eurázsiai térség ellátását veszélyezteti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.