Nagyvilág

Meciar provokációnak tartja az autonómiát ígérő röplapokat

Vladimír Meciar provokációnak minősítette azokat a Dél-Szlovákia egyes vidékein terjesztett röplapokat, amelyek Iveta Radicová ellenzéki államfőjelölt támogatása fejében autonómiát ígértek a magyaroknak.

“Ez átlátható választási provokáció, de nem tudom kinek az érdekében, mert egyrészt lehetőséget teremt Radicová támadására, másrészt viszont lehetővé teszi számára, hogy kimanőverezze magát a gyanúból (hogy támogatja az autonómiát). Az sem kizárt, hogy titkosszolgálati játszmáról van szó” – jelentette ki a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke pártja országos vezetőségének ülése közben, a hétvégén a kelet-szlovákiai Bártfafürdőn (Bardejovské Kúpele).

A volt miniszterelnök nem zárja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok ügye, illetve a nemzetiségi téma a következő időszakban a szlovák politika előterébe kerül, s egyike lehet a június elejére kiírt európai parlamenti választások kampánytémájának is Szlovákiában.

“Mindez befolyásolni fogja a témákat, és azokat a kérdésköröket, amelyről a vita szólni fog. Annál is inkább, mert európai parlamenti képviselőnk, Edit Bauerová – vagy Bauer Edit, ahogy most újólag nevezi magát -, az Európai Parlamentben javasolta a kisebbségi autonómia jogának felvételét a nemzetiségi dokumentumokba, amit az EP több mint 80 százalékos többséggel elutasított” – fejtette ki a politikus.

Meciar pártjának elnökjelöltje, Milan Melník nem jutott be az államfőválasztás második fordulójába. A párt vezetése a második fordulót illetően nem fogalmazott meg semmiféle ajánlást hívei és választói felé. Felszólították őket, hogy mindenki saját meggyőződése szerint szavazzon.

Hasonló módon járt el a liberális Szabad Fórum is, akinek jelöltje, Zuzana Martináková szintén kiesett az első fordulóban. A párt szintén arra szólította fel híveit, hogy saját belátásuk szerint szavazzanak. A Szlovákia Konzervatív Demokratáinak elnökjelöltje, Frantisek Miklosko kijelentette, hogy ő a második fordulóban nem megy el szavazni, szimpatizánsai meg tegyenek úgy, ahogy akarnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik